Abonneren  Inloggen

Printen op metaal met de nieuwe MetalStar4

19 november 2021

Zeven jaar na de marktintroductie van de MetalStar 3, waarvan er wereldwijd meer dan 400 printunits zijn geïnstalleerd, presenteert Koenig & Bauer nu de nieuwe MetalStar 4.

De MetalStar 4 biedt nieuwe functies en verbeteringen in de feeder, state-of-the-art meettechnologie en nieuwe functies voor het bewaken van de productie. Wat onveranderd blijft, is de MetalStar-technologie, zoals de korte en dynamische inkt- en bevochtigingseenheid en nauwkeurige registerprinten dankzij de velbeweging in de grijpersluiting.

Innovaties

Enkele van de grootste innovaties van de MetalStar 4 zijn te vinden bij de feeder. Metaalprintspecifieke updates zoals nieuwe sensoren, nieuw ontworpen blaaspijpen en schrapers en aanpassingen aan de invoertafel verhogen de betrouwbaarheid van de feeder. Ook is er een nieuw touch panel toegevoegd waarop voor elke job de luchtinstelling kan worden ingevoerd en opgeslagen. Voor herhalingsopdrachten kan de laatste instelling gemakkelijk worden geladen en kan de productie direct worden gestart.

MetalControl

Het inline kleurmeet- en controlesysteem MetalControl meet de inktdichtheid op elk kleurvlak in de printcontrolestrook of op individuele kleurvlakken en regelt de inktzones volautomatisch om de 10 vellen. Daarnaast ondersteunt MetalControl de operator bij het instellen van de kleur voor de printopdracht. MetalControl kan de doeldichtheden volledig automatisch instellen in één drukgang, gebruikmakend van een sandwichproces. MetalControl doet dan na elke oplage een instelvoorstel.

Het MetalControl inline kleurcontrolesysteem vermindert de voorbereidingstijd voor kleuren en garandeert kleurconsistentie gedurende de hele run (3)

ErgoTronic console

De nieuwe ErgoTronic console is het hart van de MetalStar 4. Alle instellingen gebeuren via een 23" touchscreen. De console kan worden uitgerust met een 75" wandscherm waarop de meetresultaten van MetalControl en de individuele zone-openingen in elke inktunit worden weergegeven. Bovendien kan hier een livebeeld worden weergegeven van een van de observatiecamera's die op de lijn zijn gemonteerd. Dit maakt het eenvoudig om kritieke posities live vanaf de ErgoTronic console te volgen en indien nodig in te grijpen.

Alle functies van de MetalStar 4 kunnen gemakkelijk worden bediend en bewaakt vanaf de ErgoTronic bedieningsconsole. Het 75" wandscherm is nieuw.

Aangepast aan behoeften

Elke MetalStar 4 wordt aangepast aan de individuele behoeften van de klant en de toepassing. Van speciale uitrustingspakketten voor UV- en UV-LED-printen, tot een breed scala aan inline-coatingopties, tot de plaatverwerkingsmodules en hoog droogovens.

Bron: Koenig & Bauer