Abonneren  Inloggen

DPG wil waterloos-offset drukkerij sluiten

9 november 2021

DPG Media België kondigt de intentie aan om haar drukkerij Eco Print Center (EPC) in Lokeren te sluiten. In de drukkerij worden onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen gedrukt, die samen 2,8 miljoen Vlamingen per dag bereiken. De sluiting heeft invloed op 78 werknemers.

Waterloze druktechnologie breekt niet door

Het EPC koos in 2006 als eerste drukkerij in België voor waterloze druktechnologie. De technologie brak internationaal niet verder door. De drukkerijen die deze techniek gebruiken kampen nu met een competitief nadeel. Noodzakelijke technische optimalisaties in de industrie blijven achterwege omdat zowel het aantal drukmachines, als het aantal leveranciers van onderdelen terugloopt.

Minder papieren oplages door digitalisering

Digitalisering van media leidt wereldwijd tot een vermindering van papieren oplages van kranten, magazines en reclamedrukwerk. Daardoor kampen drukkerijen overal in Europa met capaciteitsoverschotten. Sinds 2015 dalen de oplages van papieren kranten in Europa met gemiddeld 4 procent. Ook het EPC merkt dit in de oplages die ze te verwerken krijgt.

Handiger formaat

Daarnaast wil de hedendaagse krantenlezer liever een handiger formaat. Door te investeren in het leescomfort is het voortbestaan van Het Laatste Nieuws en De Morgen op papier verzekerd. Echter, de drukkerij in Lokeren kan dit technisch niet ondersteunen.

Intentie tot sluiting

Na een grondige evaluatie heeft DPG Media beslist om de intentie tot sluiting van het EPC aan te kondigen. Als de consultatie- en informatiefase binnen enkele maanden leidt tot een beslissing tot sluiten, begeleidt DPG Media haar medewerkers naar ander werk. Voor de medewerkers waar dit niet meteen mogelijk is, wordt een sociaal plan vooropgezet. DPG Media wil gedwongen ontslagen vermijden.

“Aandacht naar begeleiding van medewerkers”

Kris Vervaet, CEO DPG Media België: “De mediasector is in continue verandering. Om de toekomst van onze merken te garanderen, moeten we ons aanpassen aan nieuwe technologieën en tendensen. Dat betekent anticiperen en keuzes maken, hoe moeilijk ze soms ook zijn. De beslissing die we genomen hebben, is een gevolg van wereldwijde trends in digitalisering en de daaraan verbonden overcapaciteit in drukkerijen. We betreuren dat we deze intentie tot sluiting moeten aankondigen, maar willen zo duidelijkheid verschaffen aan alle medewerkers en een einde maken aan de periode van onzekerheid. Onze aandacht gaat nu ten volle naar de begeleiding van al onze medewerkers in Lokeren. Zowel intern als extern zoeken we voor hen alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden.”

Bron: DPG Media België