Abonneren  Inloggen

Boekenpapier gemaakt van hennepvezels

26 oktober 2021

Voor de Frankfurt Book Fair 2021 presenteert de Duitse papierfabrikant Hahnemühle ‘s werelds eerste hybride printpapier gemaakt van hennepvezels. Het nieuwe ongecoate papier voor het printen van boeken en brochures is speciaal ontworpen voor high-speed inkjet-, analoge offset- en andere flexibele digitale printsystemen.

“Het is het eerste papier gemaakt van duurzame hennepvezels die in Europa zijn geteeld voor milieubewuste printproducten. Hahnemühle Henneppapier levert uitstekende resultaten bij het printen van tekst, foto's en afbeeldingen voor auteurs, bureaus, printproviders en uitgevers”, zegt Heidemarie Hinger, Product en Business Development Manager bij Hahnemühle.

“H is for Hemp”

Het papier is exclusief ontwikkeld voor het drukken van het boek ‘H is for HEMP’, een innovatieve hennepencyclopedie van fotograaf en auteur Maren Krings. “Met mijn wereldwijde fotodocumentatie en onderzoek naar hennep wil ik mensen aanmoedigen om hun comfortzone te verlaten en betrokken te raken bij het proactief oplossen van problemen van onze sociaal-ecologische crisis. Het vinden van henneppapier om mijn boek te drukken was onderdeel van mijn inzet om mijn eigen werk duurzamer te maken en waar mogelijk hennep te gebruiken. Het henneppapier van Hahnemühle overtrof mijn verwachtingen, bood een prachtige tactiele en zintuiglijke ervaring en gaf het boek een frisse en compleet nieuwe look. Tegelijkertijd sluit het de kringloop van het beschermen van inheemse bossen en het vinden van alternatieve grondstoffen voor het maken van papier”, zegt fotograaf en Climate Impact Storyteller Maren Krings.

Zoals alle papiersoorten wordt het nieuwe henneppapier geproduceerd met zuiver bronwater dat Hahnemühle sinds de oprichting gebruikt in de enige productiefaciliteit van het bedrijf in een natuurreservaat. De cyclus is vrij van chemische reinigingsmiddelen, biociden of conserveringsmiddelen. De energie die wordt gebruikt voor de productie is uitsluitend afkomstig van 100% hernieuwbare bronnen.

Voor high-speed inkjet, analoge offset en andere flexibele digitale printsystemen

Hahnemühle Hemp digitaal drukpapier heeft een onnavolgbare structuur die wordt gegeven door wolvilt direct in het productieproces, is zuurvrij, daarom zeer goed bestand tegen veroudering en veganistisch. Het is verkrijgbaar in twee gramsgewichten als omslag- en inhoudspapier in respectievelijk 280 g/m² en 80 g/m². Hahnemühle Hennep wordt aangeboden in rollen tot 50 inch (127 cm).