Abonneren  Inloggen

De toekomst van Label Print

22 oktober 2021

‘De digitalisering van onze wereld en ons leven is overal en betreedt met grote vaart de druk- en verpakkingsindustrie. Digitaal mag dan concurrerend zijn, maar het kan ook een efficiënt deel van de oplossing zijn voor drukkers en converters,’ aldus Isidore Leiser, ceo van Stratus Packaging, een van de grotere Europese labelconverters. Hij schreef onderstaand artikel.

Toen ik in deze branche stapte, zeiden mensen tegen mij: ‘Ga niet naar drupa, het is te groot, je verdwaalt daar’ of ‘ga er maar niet heen, het focust niet voldoende op jouw business.’ Jammer dat het most worden uitgesteld. En ja, het is niet alleen labeldruk wat daar de klok slaat, maar het bezoeken van de grootste drukwerkshow ter wereld geeft mij een totaalbeeld van de complete drukwerkmarkt. Je ziet er de meest recente innovaties en de trends die zich aftekenen naar de toekomst. Belangrijk is dat er wel degelijk een verband is tussen de verschillende drukwerksectoren en sommige trends in het ene segment treden in een ander segment mogelijk later in.

Verpakkingsdruk

Bijvoorbeeld, inkjet technologie werd eerst geïntroduceerd voor grootformaat toepassingen, maar speelt nu een belangrijke rol in labelprinting. Het vergaren van kennis over alle printprocessen geeft mij meer inzicht en voegen nieuwe perspectieven toe voor mijn eigen handel. Commercieel drukwerk, maar zeker ook verpakkingsdruk, staan onder grote druk tot transformeren. Merkeigenaren stimuleren het tempo en komen met nieuwe en andere verzoeken. De industrie is een stuk competitiever dan voorheen en onze klanten, de merkeigenaren, zijn juist op zoek naar die innovaties.

Duurzaamheid

Een belangrijk aspect is duurzaamheid. Drukwerk en zeker verpakkingsdrukwerk staan onder druk om de CO-2 ‘footprint’ en de uitval te verminderen. Zeker de jongere generatie is daar stelliger in en voert de druk op richting overheden en merkeigenaren. Vaak begrijpen ze het belang van verpakking niet en zien ze het als iets verkeerds. Velen kennen de voordelen van de verpakking niet en kijken alleen naar het gegenereerde afval. Er zijn steeds meer duurzame oplossingen voorhanden, waarvan vele nog niet zijn toegepast, eenvoudigweg omdat ze economisch nog niet rendabel zijn. Jawel, iedereen wil een betere en schonere planeet, maar niemand is bereid om er voor te betalen! Kopers van verpakkingen zijn altijd uit op kosten snijden, wat er ook voor nodig is.

Weerstand tegen verandering

Onze groep bijvoorbeeld, heeft vele nieuwe oplossingen bedacht en op de markt gebracht. We zijn gecertificeerd voor PEFC en FSC, en Imprim’vert deed een CO-2 footprint-analyse. Maar ons aandeel ‘groene’ omzet is nog steeds klein. Misschien zijn we niet goed genoeg in het promoten of verkopen van die oplossingen, maar de weerstand tegen verandering is nog steeds enorm, te sterk in mijn ogen. Ik hoop echt dat er meer duurzame verpakkingsmaterialen op de markt komen, meer milieuvriendelijke inkten en printers die het printen en substraatdoorvoer op een meer duurzame manier kunnen.

Hooligans

Ín wezen is er sprake van een wedstrijd tussen de verschillende druktechnieken; flexo, offset, diepdruk en de rijzende ster digitaaldruk. In de context van stijgende vraag naar duurzaamheid, kwaliteit, kortere levertijden en lagere kosten zijn alle druk-en printtechnieken zich aan het verbeteren en aan het innoveren om de productie naar hun techniek te halen. Maar net als bij de wereldcup, kijk uit voor de hooligans. Dat zijn diegenen die geloven in één techniek (hun eigen) en die niet open staan voor de voordelen van de anderen.

Digitale voor-instellingen

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van bepaalde ontwikkelingen te begrijpen om vervolgens beter je klant van dienst te kunnen zijn. Ik verwacht grote veranderingen in alle druk- en printtechnologieën omdat ze hard moeten werken aan hun efficiency, afvalmanagement, kwaliteit en footprint-vermindering. Wat je je goed moet realiseren is dat traditionele druktechnieken ook steeds meer digitaliseren, met sensoren overal in de machines en steeds minder benodigde handelingen van de mensen aan de machines. Bijvoorbeeld, digitale voor-instellingen maken de drukkers en converters veel efficiënter. Camera’s en sensoren verkorten insteltijden en verhogen de productiviteit significant en dat zonder je huidige bemanning te hoeven vervangen.

internet of things marketing concepts,smart augmented reality,customer hold the taplet to see the product that search by ai application with hot deal,promotion code

Verbinding met de digitale wereld

De digitalisering van onze wereld en onze leven is overal en betreedt met grote vaart de druk- en verpakkingsindustrie. Digitaal mag dan concurrerend zijn, maar het kan ook een efficiënt deel van de oplossing zijn voor drukkers en converters. Zo kunnen ze beter zien wat werkelijke kosten zijn en fysiek producten laten integreren met de digitale wereld door bijvoorbeeld toepassing van augmented reality. RF-ID en gedrukte elektronica zijn ook mogelijkheden voor de drukwerkwereld om de verbinding te leggen met de digitale wereld. In zijn algemeenheid zorgt digitaal, ingepast in prepress, print en converting, voor groeiende automatisering in alle stappen in de hele printworkflow. Daarmee helpt het de hele keten te optimaliseren, niet alleen het printen. Ook staat die flow steeds beter in verbinding met klanten en leveranciers. In de digitale wereld kan print naadloos geïntegreerd worden met multichannel-communicatiekanalen om daarmee te personaliseren of individualiseren.

Digtal natives

Denk verder dan de drukpers of printer. Je hebt meer nodig dan een nieuwe machine om succesvol te zijn. Bekijk de hele keten. Substraat innovaties zijn belangrijk de komende jaren. Digitalisering en automatisering van de hele workflow verandert je organisatie. Nieuwe technologieën maken het inhuren van nieuwe mensen noodzakelijk evenals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. De manier waarop je met klanten bezig bent verandert significant, want dat zijn binnenkort allemaal ‘digital natives’. Dus in plaats van weerstand bieden aan veranderingen, omarm het.