Abonneren  Inloggen

Milieu-impact van de ja-sticker

8 oktober 2021

Een aantal gemeenten heeft het stickersysteem aangepast en werkt niet meer met ja/nee en nee/nee stickers. Ook andere gemeenten denken er ook over na om het stickersysteem met alleen de ja-sticker in te voeren.

KVGO op de radio en tv

Op de ochtend van 8 oktober reageerde KVGO-directeur Bram ter Beek, live in de uitzending van het NOS Radio 1 Journaal op de milieu-argumenten van Mariska Joustra van Milieucentraal rond de invoering van de ja-sticker door gemeenten.

Ter Beek ging o.a. in op het ‘waterbedeffect’. Dit houdt in dat retailers die voor 10% van hun omzet afhankelijk zijn van folders, naar nieuwe wegen zoeken om de consument te bereiken. “Er wordt met zeer beperkte redactionele content een nieuw huis-aan-huis-blad verspreid dat niet meer is dan een ‘wrap up’ van een aantal folders. Dat huis-aan-huis-blad komt nu ook terecht in de brievenbussen van consumenten die voorheen hebben aangegeven geen reclamedrukwerk te willen ontvangen. Dat is pas echte verspilling.”

De KVGO-directeur benadrukte eveneens het hoge landelijke inzamelpercentage (ruim 90%) van oud papier en het prachtige circulaire product papier: “papier is een grondstof en géén afval, papiervezel is minimaal 25 keer te hergebruiken”.

Het volledige fragment is hier terug te beluisteren.

Uitzending NOS

Eerder deze week interviewde Martijn Bink van het NOS Journaal Bram ter Beek bij het KVGO over zijn standpunten rond de milieu-aspecten van de ja-sticker. De uitzending was in het vroege NOS journaal van vrijdag 8 oktober jl te zien. Op NPOStart is het korte fragment terug te zien vanaf ca. 2.03 minuten.

De NOS-redactie publiceerde vandaag ook een artikel over de opmars van de ja-sticker op nos.nl.

Informatie over de in de uitzendingen genoemde milieu-impact tool voor gemeenten is hier terug te lezen.

Bron: KVGO