Abonneren  Inloggen
Van onze partner Sidekix

Duurzaamheid en print gaan hand in hand

8 oktober 2021

Print wordt niet als eerste geassocieerd met duurzaamheid. Integendeel zelfs. Het kost bomen, het is een milieuonvriendelijke productieproces met veel restafval en kost veel energie. Toch kan printwerk wel degelijk hand in hand gaan met duurzaamheid. Het vergt wel een duidelijke visie op jouw maatschappelijke rol als bedrijf en wat je concreet kunt doen om je opdrachtgevers hierin te faciliteren. En dat begint al bij de printmachines zelf.

Tweede leven

Sidekix werkt bijvoorbeeld veel met de printers van Konika Minolta. Elk product dat Konica Minolta maakt, krijgt een tweede leven. De producten worden gestript en alle materialen opnieuw gebruikt, tot aan de metalen toe. Ze doen dit vanuit een corporate initiatief.

Verpakkingsmateriaal

Zowel bij het verpakken van belstukken als brievenbuspakketjes besteden ze veel aandacht aan het efficiënt verpakken van de webwinkelbestellingen en mailings. De zogenoemde CartonWrap machine die ze zoveel mogelijk inzetten scant de hoogte, breedte en diepte van het betreffende product (of bundeling van producten) en snijdt vervolgens precies op maat het karton van de verzenddoos. Het resultaat is een stevig passende doos om het product heen, zonder lucht, zodat er geen opvulmateriaal nodig is. Met als belangrijk voordeel dat het verzendgewicht lager is, wat in het verdere verzendproces ook CO2 uitstoot bespaart. En het snijverlies van het overbodige karton wordt gewoon gerecycled. Sidekix werkt ook op gecertificeerde wijze met papier en karton dat een FSC® of PEFC label draagt.

Voor het verzenden van buspacks, pakketjes die door de brievenbus passen, heeft Sidekix een soortgelijke oplossing gevonden. Het bedrijf heeft samen met een drietal leveranciers op maat gebouwde machines laten ontwikkelen die semi-automatisch iedere buspack zo efficiënt mogelijk vullen en direct verzendklaar maken.

Milieumanagement

Sidekix heeft besloten om te investeren in milieumanagement. Met het recent behalen van het ISO 14001 certificaat hebben ze dit ook concreet en meetbaar gemaakt. Hiermee dwingt Sidekix zichzelf als organisatie om ook een milieumanagementsysteem te ontwikkelen. Zo hebben ze vastgelegd hoe ze rekening houden met de milieurisico’s die onder andere de print- en logistieke bedrijfsactiviteiten met zich meebrengen en hoe ze deze risico’s beperken en -indien mogelijk- kunnen voorkomen.

Meer weten?

Met klanten als de Nationale Postcode Loterij, KPN, Swiss Sense en Swinkels Family Brewers, ben je bij Sidekix aan het juiste adres voor duurzame print-, verpakkings- en verzendoplossingen. Als opdrachtgever of als business partner. Kijk voor meer informatie op www.sidekix.nl en neem contact met ze op.