Abonneren  Inloggen

GSE sluit zich aan bij PRETHINK INK-netwerk

5 oktober 2021

Specialist voor inktlogistieke oplossingen GSE Dispensing levert expertise om de milieu-impact van flexibele verpakkingen te helpen verminderen. Het bedrijf sluit zich aan bij het PRETHINK INK-netwerk – een groep leveranciers uit de grafische industrie die de invoering van inkten op waterbasis promoot.

Op dit moment zijn inkten op oplosmiddelbasis de standaardkeuze voor flexibele verpakkingsproducten zoals zakken, pouches en folies. Milieuvriendelijkere, veiligere flexo- en diepdrukinkten op waterbasis bieden nu vergelijkbare prestaties tegen concurrerende kosten. Uitstekende printkwaliteit, vergelijkbaar met die van solventinkten, is mogelijk dankzij verbeteringen in harstechnologie, inktformuleringen en droogsystemen. Naast het verkleinen van de ecologische voetafdruk van flexibele verpakkingen, stoten inkten op waterbasis minder vluchtige organische stoffen (VOS) uit, waardoor ze veiliger zijn om mee te werken en gemakkelijker aan de regelgeving kunnen voldoen.

PRETHINK INK-netwerk

Het PRETHINK INK-netwerk, opgericht door BASF, is gericht op het vergroten van het bewustzijn over de mogelijkheden van op water gebaseerde technologie en het bieden van advies over “best practices”. Het netwerk omvat bedrijven uit de hele verpakkingswaardeketen, waaronder machinefabrikanten, leveranciers van grondstoffen, inktleveranciers, verpakkingsconverters en merkeigenaren.

Inktlogistiek optimaliseert

Als leverancier van oplossingen zoals inktdoseersystemen en software, biedt GSE expertise om flexibele verpakkingsdrukkers te helpen soepel over te stappen naar inkt op waterbasis en tegelijkertijd de bedrijfskosten te verlagen.

Anne Lourens, algemeen directeur GSE Dispensing, kondigt de samenwerking van het bedrijf aan met het PRETHINK INK-netwerk om inkten op waterbasis voor flexibele verpakkingen te promoten.

Anne Lourens, algemeen directeur GSE, licht toe: ‘de bedrijfsmissie van GSE is het verminderen van de milieu-impact van inkt en inktgerelateerde bronnen in de grafische industrie. Dit past perfect bij het initiatief van PRETHINK INK om het gebruik van inkten op waterbasis te stimuleren. We zijn daarom verheugd om ons bij het netwerk aan te sluiten.’

‘Minder complex en goedkoper’

‘Het beheer van inkten op waterbasis is minder complex en goedkoper dan bij solventinkten. Verpakkingsdrukkers die werken met inkt op oplosmiddelbasis, moeten extra kosten maken om te voldoen aan strengere veiligheidsvoorschriften om het risico op explosie en brand te minimaliseren. Hun doseersystemen moeten explosieveilige functies hebben, zoals een overdruksysteem voor de bedieningskast en aarding van verschillende machinecomponenten, plus, voor EU-klanten, een 114-ATEX-goedkeuring.’

‘Voor faciliteiten die zijn gebouwd voor inkt op waterbasis hoeven echter geen explosieveilige systemen of aarding tegen elektrostatische ontlading te worden geïnstalleerd, wat de kosten voor degenen die de overstap maken verlaagt.’

Verspillingen elimineren

De oplossingen van GSE stellen verpakkings- en labeldrukkers in staat om inktgerelateerde verspillingen in alle stadia van de workflow te elimineren. Modulaire inktdoseersystemen automatiseren de voorbereiding van speciale spotkleuren met herhaalbare nauwkeurigheid en in de exact vereiste volumes. Dit zorgt voor lagere inktkosten, het werken met basiskleuren zonder dat dure kant-en-klare inkten nodig zijn, en een eenvoudigere logistiek. Dispensers kunnen desgewenst worden uitgebreid met extra vaten met basiskleuren om twee inktseries tegelijk te beheren.

Er zijn softwarepakketten beschikbaar voor het stroomlijnen van inktgerelateerde processen, zoals het hergebruiken van restinkten die van de drukpers terugkomen, het automatiseren van het aanvullen van basisinkten, traceerbaarheid van inktbatches in de toeleveringsketen, het genereren van voorraad- en kostenrapporten, het creëren van nieuwe kleurrecepten en het corrigeren van bestaande recepten .

Bron: GSE Dispensing