Abonneren  Inloggen

Geen lagere printkwaliteit bij thermische plaattechnologie

2 september 2021

Een printproef uitgevoerd door XSYS en Nilpeter bevestigt dat er geen compromis is in printkwaliteit bij gebruik van de nieuwste thermische plaattechnologie, ten opzichte van platen met oplosmiddelen.

XSYS heeft de resultaten onthuld van gedetailleerde tests waarin flexodruk met thermische platen wordt vergeleken met flexodruk met platen die met oplosmiddelen zijn verwerkt. In samenwerking met persfabrikant Nilpeter onderzocht het bedrijf een duurzamere oplossing waarbij de drukkwaliteit niet minder werd.

De drukproef werd geprint met de solvent nyloflex® FTS-plaat en de thermische nyloflex XVH-plaat van XSYS. De thermische plaat is verwerkt met een nyloflex Xpress Thermal Processor.

Doel van de printproef

‘Ons belangrijkste doel met deze printproef is om te bevestigen dat er geen compromis is in printkwaliteit bij het overschakelen van XSYS-solventplaten naar thermische’, zegt Friedrich von Rechteren, Global Commercial VP bij XSYS. ‘We ontdekten dat de nyloflex XVH thermische plaat – zoals de solvent nyloflex FTS – niet alleen een uitstekende printkwaliteit produceert en de duurzame referenties van flexo verbetert, maar ook de complexiteit, voorraad en afval vermindert om een ​​hogere algemene efficiëntie van de apparatuur te bieden.’

Voordelen thermische nyloflex

De thermische nyloflex XVH biedt met name op het gebied van duurzaamheid voordelen, doordat er geen oplosmiddelen nodig zijn voor de verwerking. Daardoor worden VOS-emissies in de printkamer en verder in de atmosfeer vermeden. Ook is er geen sprake van lange droogtijden die worden ervaren met oplosmiddelsystemen, die vaak een knelpunt in de productie veroorzaken en de herstart van de pers vertragen wanneer beschadigde platen moeten worden vervangen.

Drukproeven

De drukproeven werden uitgevoerd in het Nilpeter Technology Centre in Denemarken, waar de voorbeeldopdrachten werden geproduceerd op een FA-17 Line smalbaanflexopers met een snelheid van 200 m/min. Hetzelfde ontwerp werd gedrukt op drie verschillende substraten: een 38 micron witte BOPP, een zelfklevende witte PE en een 45 micron PET-krimpmateriaal met een oplosmiddel nyloflex FTS 114 Digital plaat en een thermische nyloflex XVH 114 Digital plaat met UV-flexo-inkten van Flint Group Narrow Web.

Jesper Jørgensen, Global Sales Manager bij Nilpeter, zei: ‘Toen we de resultaten van de twee verschillende platen vergeleken, was er geen verschil in kwaliteit of registratie - het was gewoon perfect. Bij de meeste nieuwe banen zijn er altijd wat opstartproblemen om de platen, de inkten en het materiaal te mixen en matchen, maar we vonden het verrassend eenvoudig.’

Aanbevelen

Friedrich von Rechteren concludeerde: ‘We kunnen de nyloflex® XVH-plaat nu volledig aanbevelen als een alternatieve oplossing voor de huidige marktuitdagingen, omdat deze een printkwaliteit levert die gelijk is aan die van solventplaten, lagere totale kosten biedt en milieuvriendelijker is.’

Bron: XSYS