Abonneren  Inloggen

Dikke PRINTmatters is een etikettenfeestje

17 augustus 2021

Deze week valt bij onze lezers een lekkere dikke editie van PRINTmatters op de mat. Een 100 pagina’s tellende editie waarbij we in zo’n 40 pagina’s een beeld schetsten van de huidige situatie bij etikettendrukkers.

‘De wereld kan niet zonder etiketten’ en ‘De industrie is sterk uit de coronacrisis gekomen’. Met die uitspraken duidt Jules Lejeune, directeur van Finat de positie van labels. Finat is de Europese branchevereniging voor bedrijven in de zelfklevende etikettenbranche.

Drukunits rondom één tegendrukcilinder

Grote spelers in de Nederlandse etikettendruk/print-industrie vertellen over hun positie en innovaties. Zo zet Royal Hoitsema Labels in op duurzaamheid en ziet sales director Santiago Kuipers de onderneming transformeren van een grafisch- naar een verpakkingsbedrijf. Royal Sens, waar maar liefst 8 manroland vellenpersen en 2 Müller Martini offsetrotatiepersen draaien investeerde in een Comexi-offsetrotatiepers; een bijzonder machine waarbij de drukunits niet-horizontaal gepositioneerd zijn, maar rondom een grote tegendrukcilinder.

Online en vouwplakken

Eshuis zette een eigen webshop op die zo succesvol is dat directeur Peter Overbeek zegt: ‘Over een jaar of 4 gaat de helft van onze business online.’ Bij Labelplus stuitte PRINTmatters op een mooie verrassing. Het goedlopende bedrijf kreeg onlangs een zusje, Kartonplus, dat geleid wordt door 2 zonen van Labelplus-eigenaar Bertjan Lempsink. Deze onderneming zet in op het digitaal drukken van vouwkarton-producten en haalde daarvoor ook eigen afwerking in huis, zoals een Bograma rotatiestansmachine en de eerste Koenig & Bauer vouwplakmachine van Nederland.

Slimme labels

Niels Postma vertelt over zijn ‘intelligente’ papier, toegepast in labels. Sensoren die die transportcondities meten, zoals temperatuur, luchtvochtigheid of schokintensiteit, inclusief een koppeling met een ondersteunend dataplatform. Een kritische noot is ook te vinden tussen de reeks label-artikelen. Niet verwijderbare zelfklevende etiketten op glas-, plastic- en blikverpakkingen verstoren volgens de schrijver het recyclingproces.

Printerontwikkelingen in sign

Verder een interview met Te Sligte-Olijdam-eigenaar Nathalie Poelhekken die dit najaar het 100-jarig jubileum viert van haar drukkerij, een nabeschouwing van virtual.drupa met aandacht voor verpakkingsdruk en nabewerking, printerontwikkelingen in de signmarkt en een artikel over boekenarchitect Marcel Meesters.

Kartonnen woninginrichting

Een geweldig idee dat werkelijkheid werd, is het verhaal van Cubiqz. Cindy van Dijk en Katinka Kolenaar uit Enschede maken kartonnen woninginrichting voor homestaging, ofwel verkoopstyling. Al het karton wordt bedrukt of beprint. Waarbij we hier één uitspraak aanhalen: ‘De grootste uitdaging ligt in drukwerk.’

Tel hierbij op de diverse rubrieken en columns. Een heerlijke dikke editie. Nieuwsgierig? Neem een proefabonnement.

Neem een proefabonnement