Abonneren  Inloggen

Boekensector ook de dupe van papiertekort

16 augustus 2021

De vraag naar karton voor verzenddozen en pakketjes is door de coronapandemie explosief gestegen. Papierpulp wordt daarom nu veelal gebruikt voor kartonnen dozen. Ook de boekensector lijkt hier nu de effecten van te merken.

Papierfabrieken die eerder boekpapier maakten, zijn of worden omgebouwd voor de productie van kartonnen dozen. Hierdoor duurt het voor binderijen en drukkerijen langer om papier te bestellen. Robert Jan de Rooij, directeur en eigenaar van Wilco, vertelt aan de NOS dat de papiermarkt uit balans is. Normaal gesproken wachtte de drukker een paar weken op een papierbestelling. Momenteel moet hij vier maanden op zo’n bestelling wachten.

Uitgevers

Uitgevers zullen daardoor ook langer moeten wachten voordat zij uitgaves kunnen doen. Dit moet ver vooruit gepland worden. Martijn David, algemeen secretaris van de Groep Algemene Uitgevers laat de NOS weten dat dit tot gevolg kan hebben dat bepaalde titels tijdelijk niet leverbaar zullen zijn.

Verkoop gaat goed

Ondertussen boekt de sector wel goede resultaten. Volgens marktonderzoeker GfK ligt de omzet in deze eerste maanden van 2021 zo’n vijf procent hoger dan een jaar geleden. Terwijl de boekensector dankzij de pandemie, in 2020 ook al een erg goede omzet genoot: zes procent meer dan het jaar ervoor.

Vakdag Print & Sign

Staat de papierindustrie aan de vooravond van een volgende ‘varkenscyclus’? Papier- en drukwerkdeskundige Piet Jorritsma ziet dat de industrie worstelt met haar imago en vindt dat feiten over de papierwereld uit zijn verband worden gerukt. Inzet van papier staat onder druk en wordt vergeleken met – en afgezet tegen ‘the digital world’. Prijzen schieten de lucht in. Er is tekort aan karton. Er is paniek. Komt dat allemaal wel goed? Jorritsma gaat hierop in tijdens de Vakdag Print & Sign. Meer weten over het programma van de Vakdag Print & Sign? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Inschrijven nieuwsbrief