Abonneren  Inloggen

De gevolgen van Brexit voor Britse drukkers

3 augustus 2021

De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU is zich langzaamaan aan het aanpassen aan het nieuwe landschap, dat is gecreëerd door Brexit. Ook de grafische industrie in het VK merkt de gevolgen. Printweek sprak enkele Britse grafimedia bedrijven om de invloed van Brexit te peilen.

Britse handelsdrukkers kunnen een meevaller verwachten. Er is een potentieel voor miljoenen ponden aan werk dat eerder op het continent werd geproduceerd, dat nu weer in het VK kan terugkeren. Dit zal vooral gaan om tijdgebonden opdrachten met strakke deadlines.

Verschuiving

Sarah Kilcoyne-Guilliam, hoofd verkoop en integratie bij Route 1 Print, zegt tegen Printweek dat ze een verschuiving hebben gezien. ‘Klanten hebben zich voor de geruststelling tot ons gewend in plaats van buitenlandse leveranciers.’ Of dit een tijdelijke of meer permanente 'Brexit-bonus' zal zijn, moet nog blijken. Sommige continentale printbedrijven (Vistaprint en Tradeprint, Onlineprinters en Solopress) hebben in het VK zusterbedrijven die kunnen helpen de druk te verlichten.

Grenscomplicaties

Nieuwe grenscomplicaties veroorzaken hoofdpijn in beide richtingen. Het Mojo-magazine van Bauer Media kon in het maartnummer niet met een beoogde cd uitgeven, omdat de cd’s vastzaten in de toelevering. Dit terwijl het bedrijf, met een hoofdkantoor in Duitsland, dus op beide locaties aanwezig is. Dat een organisatie met miljarden omzet in de problemen kan raken, voorspelt niet veel goeds.

Een andere uitgever liep vertraging op, doordat de goederen zich bevonden in een vrachtwagen met een gemengde lading. Het eigen papierwerk was in orde, maar er bleken problemen met de andere goederen in de vrachtwagen.

Ondertussen kan BBC Gardeners' World magazine niet langer de gebruikelijke zaadpakketten opnemen op exemplaren met bestemming Noord-Ierland of de EU ‘vanwege nieuwe beperkingen op het verplaatsen van planten en zaden naar het buitenland’.

Unieke positie Noord-Ierland

Gary White, algemeen directeur van Northside Graphics, stelt dat Noord-Ierland zich in een ‘unieke positie’ bevindt, die door overheidsfunctionarissen is beschreven als ‘het beste van twee werelden’, hoewel er ook problemen zijn gerapporteerd met levensmiddelen, bodem, en zaden.

Voor White lopen de zaken ‘100% normaal voor onze zendingen’ en het bedrijf heeft onbeperkte toegang tot Groot-Brittannië en de Republiek Ierland. ‘Omdat het papier is, maakt het de mensen niet zoveel uit. Als het een varken was, mijn god, dan zou je een paar problemen hebben!’

Hobbelige start

Veel Britse printbazen en hun administratieve teams hebben enorm veel tijd besteed aan de voorbereiding van iets dat vol met onzekerheden zat, totdat de Brexit-deal uiteindelijk op het nippertje werd overeengekomen. De start van 2021 is daarom een hobbelige rit gebleken.

Peter Gunning, CEO van Grafenia plc, zegt tegen Printweek: ‘Het zijn nogal zorgelijke weken geweest. Hoewel onze systemen jarenlang commerciële facturen hebben gegenereerd en we al het werk hebben gedaan om onze productlijnen te voorzien van goederencodes en onze EORI-nummers op hun plaats te krijgen, hebben we nog steeds verstoringen ondervonden.’

Producten voor de EU in EU maken

Gunning heeft de branding bij zijn activiteiten in het VK en Ierland aangepast zodat duidelijk vermeld wordt dat goederen lokaal worden geproduceerd. Zijn EU-handel zal zich nu echter richten op EU-makers.

‘Toen Frankrijk voor Kerstmis de grens sloot, moesten we de productie overschakelen naar lokale French Works Makers. Sinds het nieuwe jaar stapelen alle koeriers zich op nieuwe tarieven. Met vertragingen aan de grens en deze extra kosten, lijkt het erop dat we geen andere keuze hebben dan producten voor de EU in de EU te blijven maken.’

Plantenlabels

James Buffoni, directeur van de Ryedale Group, ondervindt ook transportvertragingen. ‘We exporteren plantenlabels. Er is vooral in de lente veel vraag naar deze producten, dus het zijn vooral grote opdrachten die we verloren hebben, en die zullen pas over een jaar terugkomen. Het frustrerende is dat nieuwe klanten blij zijn met ons product en onze service vanaf de productie, alleen vanwege de transportproblemen kunnen we ze momenteel niet consistent bereiken.’

Buffoni geeft aan dat het bedrijf zich volgens de richtlijnen voor Brexit heeft opgesteld. Toch loopt het bedrijf tegen problemen aan. ‘In het beste geval gaat het om een paar dagen vertraging in de export naar de EU, in het slechtste geval hebben we zendingen die weken vertraging oplopen.’ Daarom zijn ze gestopt met het aannemen van tijdgevoelige bestellingen, totdat de transittijden betrouwbaar zijn. Naast vertragingen, zagen ze voor exact dezelfde goederen naar dezelfde mensen een hoger kostenplaatje.

Zoe Deadman, managing director bij KCS Print in Cornwall, constateerde ook een lange lijst van extra kosten voor haar bloeiende exportbedrijf door geïntegreerde formulieren voor de e-commercemarkt te leveren. Het gaat om verhogingen op gebied van douane, fiscale vertegenwoordiging en verzendingen.

Geen goede testperiode

De nieuwe systemen en het benodigde papierwerk bevinden zich nog in een vroeg stadium. Doordat de de overeenkomst tussen het VK en de EU pas zo laat binnenkwam, heeft er geen goede testperiode kunnen plaatsvinden.

Charles Jarrold, CEO van BPIF laat weten dat het BPIF-team sinds de jaarwisseling bezig is met het beantwoorden van talloze vragen van leden. ‘Een deel ervan zijn kinderziektes en zullen zich oplossen, en een deel is een echt structureel effect op de langere termijn. Op middellange termijn zullen we misschien proberen de overeenkomst te verfijnen. Ik verwacht het wel een beetje.’

Bron: Printweek