Abonneren  Inloggen

Van koffietafelboek tot dissertatie

22 juni 2021

Willem-Jan van der Wolf is al zijn hele leven bezig met bladen en boeken maken. De focus van zijn uitgeverij is internationaal en divers: naast internationaal recht zijn er ook titels over nog altijd schrijnende gebeurtenissen als de genocide in Rwanda en de val van Srebrenica. Ook in hun vorm lopen de uitgaven sterk uiteen, van koffietafelboek tot dissertatie. Dat vraagt veel flexibiliteit, ook van partner NBD Biblion.

Vakwerk van de drukker

Productietechnisch is zo’n divers portfolio een uitdaging. Daarom maakt Van der Wolf, afhankelijk van de complexiteit en de oplage van de uitgave, gebruik van verschillende drukkers. ‘Veel drukkers concurreren vooral op prijs. Dat is voor sommige uitgaven prima, maar wij hebben vaker kleine oplagen en speciale wensen: we vinden kwaliteit heel belangrijk. Het vakmanschap dat nodig is om die kwaliteit te bieden is lang niet meer bij iedere drukker aanwezig. Daarom maken we voor de wat minder alledaagse uitgaven graag gebruik van NBD Biblion. Zij hebben niet alleen de benodigde vakkennis in huis, maar ook de materialen, bijvoorbeeld speciale papiersoorten. Bovendien zijn ze snel: als het moet kan een boek binnen paar dagen gereed zijn, waar anderen in weken denken. Het aandeel boeken dat voor veel drukkers te speciaal is, ligt hoog bij ons, ongeveer 60%. Het is dus belangrijk om daar een goede partner voor te hebben.’

Experimenteren met digitaal

Alles wat Wolf Publishers uitgeeft verschijnt op papier, maar dat betekent niet dat andere media niet worden gebruikt. ‘In de reeks Students for students verschijnen bijvoorbeeld dunne boekjes die online zwaar verrijkt zijn met foto en video’, zegt Van der Wolf.

Maar hoe interessant het ook is om met digitale toepassingen te experimenteren, de hoofdrol blijft voor drukwerk. Dat willen de klanten en drukwerk biedt nu eenmaal ook mogelijkheden die online niet heeft. ‘Of we nu een stofomslag willen, goud op snee, meerdere leeslinten, genaaid gebonden: we gaan het gesprek met NDB Biblion aan en de uitkomst is altijd dat zij het kunnen realiseren. Ze zijn daarin heel flexibel, als ze het zelf niet in huis hebben, besteden ze het uit aan partners die hetzelfde gevoel voor kwaliteit en snelheid hebben. Het zijn dat soort extra’s die meer maken dan een bundel tekst. De goede afwerking zorgt ervoor dat je het boek wilt vastpakken en na gebruik niet weggooit, maar in de boekenkast zet.’

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door inct, partner van NBD.