Abonneren  Inloggen

Stora Enso sluit pulp- en papierfabriek in Finland

18 juni 2021

Stora Enso heeft de onderhandelingen afgerond met betrekking tot de sluiting van de pulp- en papierproductie op haar Veitsiluoto-site in Finland. De sluiting vindt plaats in het derde kwartaal van 2021.

In april 2021 kondigde Stora Enso een plan aan om de pulp- en papierproductie op de locaties in Kvarnsveden en Veitsiluoto permanent te sluiten vanwege de krimpende papiermarkt. In Veitsiluoto zullen de drie papiermachines, de productie van chemische pulp en houtgrond, en de plaatfabriek permanent worden gesloten. De zagerij blijft actief en biedt werk aan ongeveer 50 personen. De pulp- en papierproductie bij Veitsiluoto zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 worden stopgezet. De onderhandelingen over de Kvarnsveden-site in Zweden zijn nog gaande.

550 getroffen werknemers

Als gevolg van de sluiting worden 550 mensen definitief ontslagen. Zo'n 28% van de ontslagen kan worden opgevangen via pensioenregelingen. Stora Enso zal nauw samenwerken met haar andere bedrijfslocaties, de stad Kemi en andere belanghebbenden om de herplaatsing en herscholing van de getroffen werknemers te ondersteunen.

Toekomst terrein

Stora Enso is een project gestart om toekomstige opties voor het Veitsiluoto terrein te vinden. Een externe adviseur zal worden aangesteld om de verschillende alternatieven te identificeren en de haalbaarheid daarvan te vergelijken. Het terrein heeft veel voordelen voor toekomstig gebruik, waaronder een sterke industriële infrastructuur met een diepzeehaven, een aansluiting op het nationale elektriciteitsnet, toegang tot hernieuwbare energie met potentieel voor uitbreiding, koelcapaciteit uit zee en beschikbaarheid van schoon water.