Abonneren  Inloggen

Boeken lenen via een mobiele app

17 juni 2021

De bibliotheken van Huis73 (Den Bosch, Berlicum, Boxtel, Rosmalen, Sint-Michielsgestel en Vught) lanceren de BiebApp. Handig voor mensen die geen abonnement hebben. Met de app kunnen zij gemakkelijk een boek lenen. Dit kost twee euro per keer.

‘Maar een paar veldjes invullen’

Carolijn van Capelleveen van Huis73 legt het systeem uit aan het BD: ‘Het werkt in feite heel simpel. Via de appstore op je mobiel kun je gratis de BiebApp downloaden. Je hoeft maar een paar veldjes in te vullen en dan ben je er al. Dan kun je voortaan per keer dat je een boek nodig hebt voor je studie of iets anders betalen. Dat kost twee euro. Goedkoper dan onze abonnementen natuurlijk die beginnen bij 25 euro en oplopen naar 55 euro.’

Studenten

Zonder dat het systeem publiekelijk bekend was gemaakt bleek de app al door dertig mensen te zijn gedownload. Inmiddels worden scholen in de omgeving van de bibliotheken ook benaderd, zodat studenten op de hoogte zullen zijn van deze nieuwe mogelijkheid om boeken te lenen. Studenten zijn een groep die af en toe een boek nodig heeft. Overigens is het bedoeld voor mensen boven de achttien jaar. Ben je jonger, dan kun je namelijk een gratis abonnement afsluiten.

Scannen via de app

Na het reserveren kun je in de bibliotheek terecht bij het zelfscanapparaat. Hier scan je normaal je abonnementspasje, maar bij incidenteel lenen kan dit met je app. Hierop verschijnt vervolgens een betaalverzoek met iDEAL optie om de betaling te voldoen.

Boven de achttien

Ook ouders van kinderen of ZZP’ers die zelden een bibliotheek bezoeken zien mogelijk meer in dit nieuwe systeem. Wanneer blijkt dat je toch vaker een boek leent, dan krijg je vanzelf een mailtje, om te checken of een abonnement niet geschikter voor je is.