Abonneren  Inloggen

Cijfers Agfa vallen tegen

12 mei 2021

Het Belgische Agfa-Gevaert publiceerde tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal 2021. De omzet daalde van 435 miljoen euro in 2020 naar 396 miljoen euro dit jaar. De grootste min viel bij de afdeling radiologie. Ook de offsettak scoorde minder.

De grootste dissonant is de afdeling radiologie. Daar kan de groei van de 'directe' (lees: digitale) radiografie de krimp van de klassieke radiografie (op film) niet compenseren. De omzet kromp met 16 procent naar 99 miljoen, de winstbijdrage verschrompelde van 10 naar 1,5 miljoen euro, meldt de Belgische titel De Tijd.

Zelfs de directe radiografie zag de verkopen krimpen. ‘Het eerste kwartaal van 2020 was uitzonderlijk sterk. Toen versnelden ziekenhuizen hun investeringen in mobiele digitale radiografiesystemen om de opkomende pandemie het hoofd te bieden’, legt ceo Pascal Juéry uit in het persbericht. In China, de belangrijkste markt, spreekt de topman over ‘verhoogde prijs- en volumedruk door nieuwe gecentraliseerde aankooppraktijken.’

Offset

Meer in lijn met de analistenverwachting was de zwakke prestatie van Offset. Dat is de afdeling die drukplaten voor de grafische sector produceert, een voornaam slachtoffer van de pandemie. Offset is de ruggengraat van het 'nieuwe Agfa', nu Mortsel het gros van zijn afdeling Healthcare IT voor 975 miljoen euro verkocht heeft. Offset duurzaam rendabel krijgen is de belangrijkste taak van Juéry. Om de rendabiliteit van Offset later dit jaar te vrijwaren verhoogde Juéry al de verkoopprijzen voor drukplaten om de hogere factuur voor grondstoffen, energie en transport door te rekenen. De impact van die prijsverhogingen laat zich echter pas vanaf dit kwartaal voelen, over het eerste kwartaal dook Offset ondanks de doorgevoerde besparingen opnieuw 3 miljoen in het rood.