Abonneren  Inloggen

Einde Zanders Paper

11 mei 2021

De Duitse papierfabrikant Zanders Paper is failliet. De onderneming is bekend van soorten als Chromolux. Nadat een financiële herstructurering niet succesvol bleek zijn eind april de activiteiten stilgelegd.

Het bedrijf werd zwaar getroffen door de gevolgen van de COVID-19 pandemie, wat resulteerde in een "aanzienlijke daling van de verkoop" van zijn speciale papiersoorten.

Reorganisatie mislukt

Zanders kwam in maart in de problemen en probeerde te reorganiseren, maar dit is niet gelukt. Als gevolg hiervan zijn de activiteiten eind april gestaakt en zullen bestaande bestellingen niet worden voltooid.

Grote spijt

In een verklaring zei voorlopig curator Mark Boddenberg: ‘Het is met grote spijt dat we u moeten meedelen dat de bedrijfsactiviteiten van Zanders Paper GmbH per 30 april 2021 zijn stopgezet. Als klant moet u er vanuit gaan dat je geen openstaande bestellingen meer krijgt. Wij zullen u, voor zover er mogelijkheden zijn, tijdig informeren over de verkoop van de resterende papiervoorraden.’

Zanders had twee papiermachines op de locatie bij Keulen en een totale jaarlijkse capaciteit van 325.000 ton. PM2 is 3,2 m breed en maakte gramgewichten van 80-350 g / m2. PM3 is 6,6 m breed en gemaakt voor papier van 35-160 g / m2.

Zanders is opgericht in 1828 en het merk Chromolux dateert uit 1958. Het maakt andere papiersoorten onder het merk Zan.

Insolventieprocedure

Het bedrijf maakte de afgelopen jaren een reeks eigendomsveranderingen en een insolventie door. Voormalig eigenaar Metsä Board verkocht het bedrijf in 2015. Het ging in de zomer van 2018 een insolventieprocedure in en werd in november van dat jaar overgenomen door een nieuw bedrijf onder leiding van de Noorse pulp- en papierzakenman Terje Haglund. Twee jaar geleden werd het Zweedse Jool Invest mede-eigenaar.