Abonneren  Inloggen

De Vries investeert in 7-kleuren Koenig & Bauer Rapida 106

31 maart 2021

Bert Teunissen werd een jaar geleden aangesteld als algemeen directeur bij Koninklijke Drukkerij De Vries in Sneek. Hij en zijn team wisten met het bedrijf, gespecialiseerd in vouwkartonnen verpakkingen,  een goede stap voorwaarts te maken en zet nu vol vertrouwen vaart door te investeren in een Koenig & Bauer Rapida 106-7+LTTL: “Ik voorzie voor 2021 toch wel een omzetstijging van 8 tot 10 procent.”

Koninklijke Drukkerij De Vries sloot 2020, na een  grillige periode en ondanks de coronacrisis, tóch af met “een klein plusje”. Een mooie prestatie van het vouwkartonnagebedrijf waar zo’n 125 mensen werken, stelt Bert Teunissen tevreden vast. Hij kijkt terug op een roerige start in Sneek: “Na de corona-uitbraak verdubbelde de order-intake eerst, om kort daarna in te storten en vervolgens weer op een normaal niveau te komen. We hebben hard aan de verkoop gewerkt, door klanten actief te benaderen en goed aanwezig te zijn in de markt. Dat is gelukt. En ondertussen hebben we achter de schermen aan een nieuw toekomstplan gewerkt.”

De Vries

Nieuwe groeimogelijkheden

Met zijn ambitieuze plan speelt Teunissen, zelf afkomstig uit de wereld van flexibele verpakkingen, in op de veranderingen in de markt en de kansen die daarbij ontstaan. “Er zijn allerlei nieuwe toepassingen van vouwkarton in opkomst. Kijk naar de vleesverpakkingen in de supermarkt. Of zie de vervanging van plastic fruitschalen door kartonnen alternatieven. Daar zetten wij flink op in, want ik denk dat dat ons absoluut nieuwe groeimogelijkheden biedt.” Teunissen wil ook de manier van werken bij De Vries optimaliseren: “We moeten kijken hoe het nog sneller, beter en moderner kan.” De vervangingsinvestering in een state-of-the-art drukpers vormt daarbij een belangrijke stap.

Keuze voor Wifac en Koenig & Bauer

Na een uitgebreide selectieprocedure, waar meerdere persenfabrikanten bij betrokken zijn, kiest Teunissen voor Wifac en Koenig & Bauer. Drukkerij De Vries beschikt al over twee Koenig & Bauer Rapida-persen en vervangt nu een oudere pers uit 2001 van een ander merk door de nieuwe Koenig & Bauer Rapida 106-7+LTTL. Deze 7-kleuren pers biedt de drukkerij tal van voordelen, legt Robbert Amse (Commercieel directeur press & packaging bij Wifac) uit. “De machine, die deze zomer in Sneek wordt geïnstalleerd, komt bijvoorbeeld op een verhoogde plint van 675 mm te staan zodat er met hogere stapels kan worden gewerkt. De logistiek rond de pers is geautomatiseerd, zodat er sprake is van non-stop productie. De LTTL-combinatie van ‘laktoren - dubbele droging - laktoren’ maakt verschillende lak-effecten mogelijk, en de drievoudig verlengde uitleg zorgt ervoor dat daarbij steeds op maximale snelheid wordt geproduceerd. En daarnaast worden alle drie de machines direct aangestuurd door middel van een digitale orderzak.”

Rapida

Efficiënter drukken in 7 kleuren

Met de keuze voor een 7-kleuren uitvoering van de pers wil Drukkerij De Vries de mogelijkheid hebben te drukken met ‘extended gamut’. Daarbij worden de gebruikelijke full colour CMYK-inkten nog aangevuld met oranje, groen en violet inkten. Bert Teunissen legt uit: “Door met deze zeven kleuren te drukken, is 95 procent van alle PMS-kleuren in raster op te bouwen. Dat betekent dat we niet langer voor elke steunkleur een speciale inkt hoeven te mengen. En dus hoeven we de pers minder vaak te wassen bij een order- en kleurwissel; we volstaan met het volautomatisch wisselen van de platen en starten dan direct weer op. Dat scheelt enorm veel tijd en het bespaart  kartonafval.” Op dat laatste vlak voegt Teunissen nog toe: “Bij de Rapida-persen van Koenig & Bauer is ook het drukbeeld (740 x 1.050 mm) enkele centimeters groter dan bij andere persen. Daardoor krijg je vaak net iets meer exemplaren van een verpakking op een drukvel, zodat je minder  kartonverlies hebt en daarnaast een order  sneller kunt produceren.”

Enorme automatiseringsslag

“We maken nu een enorme automatiseringsslag. We werken al met het MIS van Optimus. En we gebruiken de prepress workflowautomatisering van Hybrid; die hebben we ook nodig voor de 7-kleuren druktechniek. Wifac en Koenig & Bauer hebben ruime ervaring met deze softwaresystemen, en dat maakt een complete integratie mogelijk van onze Rapida-persen, het ERP-systeem en de software. Alles werkt daardoor weer op gelijk niveau en spreekt dezelfde taal,” aldus Teunissen.

Koenig & Bauer Rapida 106 in het kort

Het maximale velformaat is 750 x 1.060 mm, bij een maximale dikte van 1,2 mm substraat en de maximale snelheid is 18.000 vel/uur. De pers is standaard voorzien van SIS (het zij-aanlegloze inlegsysteem) en FAPC plaatwissel. Het wassysteem is uitgebreid met het Cleantronic doekwas systeem, SRW (simultaan rollen wassen) en FastClean voor de reductie van de wastijden. De 3-voudige uitlegverlening, inclusief een AirTronic II uitleg, maakt het mogelijk om op maximale machine snelheid het beste glansresultaat te bereiken. De automatiseringsgraad van de pers is maximaal, inclusief een ErgoTronic bediendeel en het QCC in-line meetsysteem in combinatie met een volledige productie-rapportage. Dit alles is door middel van Logotronic Professional verbonden met het Hybrid en Optimus systeem voor een digitale orderzak inclusief alle machine-voorinstellingen. Zowel de drogers als de machinekoeling zijn voorzien van energiebesparende eigenschappen.