Abonneren  Inloggen

MM printing zag vraag naar rouwdrukwerk groeien

11 maart 2021

De Tilburgse drukkerij MM Printing verzorgt onder meer rouwdrukwerk. Aan het Brabants Dagblad laat de drukker weten dat dit afgelopen jaar de nodige drukte opleverde. Aan de andere kant stortte de markt voor zakelijke brochures in. 

"Het is extreem druk geweest. Normaal gesproken hebben we zo’n zeventig rouwdossiers per dag, tijdens de eerste coronagolf gingen we naar 130 tot 140 per dag", zegt Maykel Maas tegen het Brabants Dagblad. Samen met zijn broer Leo Maas heeft hij de leiding over MM Printing. "het werd drukker en drukker. Personeel vrij geven ging niet meer. Soms waren we tot midden in de nacht bezig”, aldus Leo tegen het BD.

Handelsdrukwerk

Tegelijkertijd daalde de productie van handelsdrukwerk. Hierover zegt Maykel Maas tegen het BD: "Al het drukwerk voor het MKB, brochures, briefpapier, posters, visitekaartjes. Horeca, casino’s en beurzen gingen in een keer naar nul. Dat komt nu langzaam weer op gang, maar in het hele jaar hebben we op dat gebied ruim dertig procent minder gedaan."

Zelf postzegels en enveloppen leveren

Op de drukkerij zelf zijn dertig mensen in dienst. Leo: "Onze mensen die het rustiger hadden met het handelsdrukwerk konden we goed gebruiken bij  de rouwkaarten. Op die manier konden we iedereen aan het werk houden. Mensen uit de handelsdrukkerij hebben we ingezet voor de afwerking en het inpakken van daarvan. En we moesten zelf postzegels en enveloppen gaan leveren, omdat uitvaartverzorgers niet meer langs mochten bij nabestaanden.”

MM Printing verzorgt het rouwdrukwerk voor twaalf uitvaartondernemingen in de regio en landelijk voor DELA.

'Het moet altijd goed zijn'

"Van iedereen die doodgaat is het erg, maar er zitten schrijnende gevallen tussen. Als het bijvoorbeeld gaat om een jong persoon of een ongeluk. Eigenlijk is het hoe jonger hoe erger," zegt Maykel tegen het BD. ,"We kunnen ons geen fouten veroorloven. Er zit al zoveel emotie omheen", zegt Leo. "We proberen alles zo goed mogelijk te controleren en een foutloos product af te leveren. Het moet altijd goed zijn, hoe dan ook.”

Nabestaanden kunnen kiezen uit een collectie met zestig verschillende soorten opmaak en afbeeldingen. ,"Dat wordt steeds persoonlijker", laat Maykel aan het BD weten. "Met eigen ideeën en foto’s." Als de drukproef door de nabestaanden is goedgekeurd wordt het drukwerk geprint en verspreid. "Lokale uitvaartondernemers komen ze hier ophalen. Voor DELA brengen wij ze weg naar nabestaanden in het hele land”.

"Drukwerk kan tot twaalf uur aangeleverd worden, wij zorgen dat het voor half vijf bij de nabestaanden is. Vanaf een uur rijden onze chauffeurs richting verschillende regio’s. We hebben collega-drukkers in Arnhem, Zeeland en Groningen die de regio’s daar voor hun rekening nemen en we hebben zelf nog een vestiging in Beek. De dertig chauffeurs, gepensioneerden, zijn ook allemaal bij ons in dienst. Maar de opmaak zit allemaal in Tilburg.”

Bron: Brabants Dagblad