Abonneren  Inloggen

Dit gaat niet over papier, maar wel over een boek

23 februari 2021

Scrollbook, Boek door Puck en Immer maken kans op de RENEW THE BOOK - INNOVATION AWARD van € 50.000 die wordt uitgereikt op 30 maart. De jury heeft deze shortlist vastgesteld uit de longlist van in het totaal 10 inzendingen.

Juryvoorzitter Hans Lodders over de keuze voor de 3 shortlisters: “De jury heeft deze drie inzendingen gekozen uit de longlist van 10 innovaties. De keuze was niet makkelijk, omdat de longlisters allemaal op hun eigen unieke manier een goede vernieuwing brachten. Maar uiteindelijk na lang overleg vonden we deze drie het meest vernieuwend, het meest toekomstgericht, met de meeste potentie en de doelstellingen van Renew the Book het beste invullen.”

Innovation Award

RENEW THE BOOK is het innovatie-stimuleringsprogramma van de Groep Algemene Uitgevers (GAU). De Innovation Award beloont het meest vernieuwende, unieke, duurzame, maar ook meest haalbare, valideerbare en schaalbare businessplan voor het boekenvak met € 50.000 waarmee de winnaar het plan kan doorontwikkelen.

Immer

Een lees-app die het lezen via telefoons en tablets veel prettiger maakt. Het team van Immer heeft de app gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen in gaming, machine learning en gedragspsychologie. Innovaties op gebied van vormgeving en interface, interactie en techniek die het digitaal lezen en het deepreading verbeteren.

Scrollbook

Een platform met teasers van boeken in de vorm van trailers om jongeren weer aan het lezen te krijgen. De teaser van het boek wordt uitgelicht d.m.v. een andere vorm van visualisatie en het omzetten van de traditionele lange pagina’s tekst in korte stukken die via automatisch scrollen, net als bij karaoke, de lezer meeneemt in het verhaal. Dit maakt het lezen toegankelijker, sluit het meer aan op de belevingswereld van jongeren, en houdt het de lezer uiteindelijk langer betrokken zodat ook het ‘deep reading’ bevorderd wordt. 

Boek door Puck

Puck de Chatbot helpt lezers met het ontdekken van nieuwe boeken en auteurs. Aan de hand van een goed uitgewerkte chat met de lezer en een innovatief achterliggend algoritme, bouwt het een persoonlijk profiel van de lezer op en matcht het aan de hand van zijn persoonlijkheid, smaak en leesmoment de 5 boeken die het beste passen. 

Bekendmaking winnaar 30 maart

Op 30 maart vindt van 16.00-17.00 uur tijdens een livestream uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de bekendmaking plaats van de winnaar.

Bron: RENEW THE BOOK