Abonneren  Inloggen

Innovatieve lijmconcepten van tarwezetmeel

16 februari 2021

Het verminderen van kunststof verpakkingen is een wereldwijde lange-termijn-doel. Het C&D Corrugating & Paper merk van de Crespel & Deiters Group in Duitsland levert hier naar eigen zeggen een bijdrage aan door het aanbieden van lijmconcepten van natuurlijk tarwezetmeel.

De toepassingen dragen ertoe bij dat golfkartonverpakkingen meerdere keren recyclebaar worden en de kwaliteit ervan verbetert, stelt de producent. De eigenschappen van de tarwezetmeellijmen kunnen bijdragen aan een duurzame circulaire economie en de naleving van wettelijke recyclingquota bevorderen.

Daling plastic verpakkingsvolumekarton

Een Duits onderzoek van de Society for Packaging Market Research (GVM) gericht op Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland citeert een potentiële besparing van 825.057 ton kunststof door het gebruik van golfkarton oplossingen. Dit is een daling van 21% in plastic verpakkingsvolume.

Golfkarton is een natuurlijk product gemaakt van tot 79% gerecycled papier. Het aan elkaar lijmen van platte en gegolfd papier zorgt voor stabiliteit en stevigheid. De golfkartonindustrie heeft hiervoor speciale lijmen nodig die voldoen aan de eisen qua milieubescherming, recyclebaarheid en efficiëntie. Door de samenstelling van de C&D Corrugating & Paper-lijmen van tarwezetmeel is er minder lijm nodig bij de verwerking van golfkarton, met minder afval als resultaat.

Tarwezetmeel basis voor lijmen

De grondstof tarwe is duurzaam van zaaien tot verwerking. Tijdens de groeifase bindt tarwe grote hoeveelheden CO2. Bij gezamenlijke productie - de vervaardiging van verschillende producten van één grondstof - wordt de tarwe bijna volledig verwerkt, met een opbrengst van 99%. De Duitse onderneming  gebruikt 100% Europese tarwe, waarvan ten minste 75% afkomstig is uit Duitsland. De regionale, hernieuwbare grondstof biedt zetmeel als basis voor lijmen en plantaardige eiwitten voor de voedings- en diervoederindustrie.

tarweGustav Deiters, managing director van de Crespel & Deiters Group, concludeert: ‘Milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen zoals golfkarton en papier kunnen op veel gebieden een goed alternatief zijn voor plastic verpakkingen. Om onze planeet en haar hulpbronnen te beschermen, moet de status quo van industriële processen voortdurend in twijfel worden getrokken. De EU-verpakkingswet wijst ons in een duidelijke richting, aangezien 90% van alle papieren verpakkingen tegen 2022 moet worden gerecycled. Crespel & Deiters is gespecialiseerd in het aanbieden van functionele oplossingen van de grondstof tarwe om onze klanten te ondersteunen bij het volgen van deze weg. Onze innovatieve lijmconcepten maken ecologische verpakkingsoplossingen mogelijk en dragen aanzienlijk bij aan een duurzame circulaire economie.’