Abonneren  Inloggen

Drukkerij Vrijdag: van sigaar tot kaartenspel

9 februari 2021

Drukkerij Vrijdag stond bekend om het drukken van sigarenbandjes. Tegenwoordig richt de Eindhovense drukker zich ook op drukwerk buiten de tabaksindustrie. 

Een glimmend kaartenspel, een likeurfles met etiketten met gouden opdruk, of de verpakking van een nieuwe bril. Inmiddels is Vrijdag Premium Printing van meer markten thuis. De drukkerij verwacht dat over vijf jaar 70% van de omzet uit drukwerk buiten de tabaksindustrie komt.

Verpakkingen luxe producten

Vrijdag bedrukt verschillende verpakkingen van luxe producten. Het bedrijf gebruikt daarbij de technieken die ze ook bij sigarenbandjes gebruiken, zoals de preeg-techniek, om reliëf in tekst te drukken. De klanten lopen uiteen, van waspoedermerken tot computerspellen. 

‘Premium roken is stabiel’

Op de vraag of nog wel genoeg mensen sigaren roken, zegt directeur Henk Nota tegenover ED.nl: 'Jazeker, premium roken is stabiel. Het is even een moment voor jezelf. In Nederland is het een kleine markt, maar zeker in de Verenigde Staten en ook In Duitsland, Italië, Spanje en Engeland worden veel sigaren verkocht.”

Duurzaam

Vrijdag richt zich ook meer op duurzame projecten. Verpakkingen van karton en papier worden steeds meer de norm. Ook het drukken wordt opeen milieuvriendelijke manier gedaan. De drukkerij gebruikt speciaal mineraalpoeder voor een metaaleffect. Composteerbare etiketten voor groente en fruit worden met natuurlijke inkt bedrukt. 

Packadore collective

Vrijdag maakt ook deel uit van ‘Packadore collective’, een collectief van zeven bedrijven dat innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen creëert. 

Bron: ED.nl