Abonneren  Inloggen

Ontwikkeling fysieke boek en e-book in 2020

2 februari 2021

Elk halfjaar brengt logistiek diensverlener voor het boekenvak CB de Boekenbarometer uit met daarin de stand van zaken rond het fysieke en digitale boek in Nederland. Ook deze keer met aandacht voor de impact van corona op het boekenlandschap.

CB introduceert twee nieuwe grafieken, voor de omzetontwikkeling voor het fysieke boek ten opzichte van vorig jaar en een analyse van de feestdagenperiode van de afgelopen vijf jaar.

Fysieke boek

In het eerste halfjaar van 2020 won e-commerce aan populariteit en had de fysieke winkel (levering B2B) het lastig. Deze trend zette zich in 2020 voort. Vanwege de strengere lockdown, vielen de hardste klappen voor de fysieke boekhandel in de laatste weken van het jaar. In diezelfde weken piekte de afzet via e-commerce enorm. De populariteit van het fysieke boek lijkt dan ook niet te lijden onder corona.

ontwikkeling fysieke boek

Digitale boek

Sinds corona heeft het succes van het e-book een vlucht genomen. Na de zomervakantie, steeg de uitleen van e-books (via de Koninklijke Bibliotheek) verder en bleef daarna populair. De verkoop van e-books bleef in deze periode in de buurt van de verkoop van het jaar ervoor. 

Periode feestdagen eind van het jaar

De afzet naar de winkelstraat (B2B-afzet) had erg te lijden in en na de Kinderboekenweek. In die periode gold ook een gedeeltelijke lockdown (week 40). De sint-verkopen (B2B) waren in 2020 redelijk gemiddeld vergeleken met de jaren daarvoor. In de weken voor kerst is een daling zichtbaar. Afzet via e-commerce was het hele jaar hoger dan vorige jaren en dat zie je ook in de feestdagenperiode terug; met uitzondering van de week van kerst deed 2020 het in alle andere weken van Q4 een stuk beter.

Afzetontwikkeling rondom de feestdagen

Algemene ontwikkeling

De totale fysieke markt is de afgelopen 12 maanden 5,2% gegroeid vergeleken met de 12 maanden daarvoor. In Q4 was een stijging aanwezig van 7,0% in vergelijking tot Q4 2019.

Gekeken naar alleen B2B (de verkoop aan de fysieke boekhandel), dan zien we de afgelopen 12 maanden een krimp van 4,0% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet B2B het 4,1% slechter.

Bij E-commerce, (de verkoop via online winkels), is de afgelopen 12 maanden een groei van 33,0% zichtbaar ten opzichte van de 12 maanden ervoor. In Q4 2020 deed e-commerce het 33,2% beter dan in Q4 2019. Het aandeel e-commerceverkoop op het totaal is gestegen naar 31,6% (in 2019 was dit 25,0%).

De e-bookverkoop kent voor de afgelopen 12 maanden een groei van 10,8% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet e-bookverkoop het 9,8% beter.

Of het nu fysiek is of digitaal, en of het nu via internet gekocht wordt of geleend bij de bibliotheek, lezen blijft populair!

Bron: CB

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief