Abonneren  Inloggen

Cao grafimedia: bond beoordeelt bod werkgevers

13 januari 2021

Na 7 onderhandelingsrondes over de grafimedia-cao hebben werkgevers, vertegenwoordigd in het KVGO, een eindbod bij de vakorganisaties neergelegd. Zowel werkgevers als ook de FNV kwamen eind december tot de conclusie dat verder onderhandelen geen zin meer had. Na 18 januari komt de vakbond met een reactie.

‘Het gat in het loonvoorstel tussen wat werkgevers boden en wat FNV minimaal wilde hebben, was te groot’, schrijft FNV-bestuurder Bernard van Iren, lid van de onderhandelingsdelegatie. ‘Om tot een, weliswaar neutraal, resultaat te kunnen komen heeft FNV ter elfder ure een loonvoorstel gedaan van € 0,20 bruto per uur structureel (= 1% modaal salaris) erbij per 1-4-2021 + € 500,- per 1-9-2021 in een cao tot 31-12-2021.’

Nood bij veel bedrijven hoog

‘Dit, omdat ook FNV uiteraard weet dat de nood bij veel bedrijven hoog is. Dit was echter voor de werkgevers een brug te ver: zij wensten in hun eindbod niet verder te gaan dan € 0,18 bruto per uur (= o.b.v. 36 uur per week, een verhoging van € 28,08 per maand) structureel erbij per 1-8-2021. En het is dus nu aan de leden, of ze met dit eindbod akkoord gaan of niet.’

Elkaar dicht genaderd

De onderhandelingen gingen op het laatst alleen nog maar over de loonsverhoging, voor de rest waren partijen elkaar best dicht genaderd. Het eindbod van werkgevers bevat ook best goede elementen, zoals een ouderenregeling vanaf 65 jaar, een minimumloonregeling van een 21-jarige als onderkant voor iedereen en 5 mei wordt vanaf 2022 een feestdag. Maar goed nogmaals: het loonbod vindt FNV té mager voor een (neutraal) resultaat.

Werkgevers zien geen andere optie dan eindbod

Reinier de Koning, eerste onderhandelaar namens het KVGO: ‘We hebben een ultieme poging gedaan om de vakbonden tegemoet te komen maar hun looneis was echt te hoog’.

Struikelblok is loon

‘De situatie in de grafische sector is sinds de voorstellenbrief die werkgevers in september 2020 aan de vakbonden stuurden niet verbeterd. Integendeel. De omzet is iedere maand nog steeds lager dan dezelfde maand van vorig jaar en de aangescherpte coronamaatregelen, met de lockdown in de anders zo drukke decembermaand, zordgen voor nog minder werk voor de grafische bedrijven. De sector is dan ook, nog meer dan reeds het geval was, gebaat bij een pas op de plaats,’ meldt het KVGO op de website.

Eindbod

De laatste eis van de vakbonden bedraagt een structurele loonsverhoging van 20 cent per uur per 1 april 2021 en 500 euro eenmalig per 1 september 2021. Werkgevers hebben laten weten op dit moment echt niet meer te kunnen bieden dan 18 cent per uur vanaf 1 augustus 2021. Deze afstand leidde ertoe dat cao-partijen niet anders konden dan concluderen dat zij er niet uit zouden komen. Werkgevers hebben vervolgens een eindbod opgesteld. Dit bevat, naast het loonbod, een aantal punten waarop partijen al tot elkaar waren gekomen. De vakbonden leggen het eindbod voor aan hun leden.