Abonneren  Inloggen

Eerste Duitse deelstaat zonder krantendrukkerij

5 januari 2021

Funke Mediengruppe zal in 2021 haar krantendrukkerij in Erfurt sluiten. Thüringen wordt dan de eerste federale staat zonder krantendrukkerij.

Op 31 december 2021 gaan de drukpersen in de krantendrukkerij in Erfurt uit. De drie grote dagbladen, Thüringer Allgemeine, Thüringische Landeszeitung en Ostthüringer Zeitung, die allemaal eigendom zijn van Funke Mediengruppe, zullen dan voornamelijk gedrukt worden in de drukkerij in Braunschweig in Nedersaksen. De 270 medewerkers in Erfurt zullen bij de sluiting hun baan verliezen. Funke probeert om een oplossing voor hen te vinden.

Geen investering in krantendrukkerij

De drie drukpersen in Erfurt zijn oud en vallen steeds vaker uit. Sinds 1993 drukken ze elke avond honderdduizenden kranten en advertenties. Een nieuwe pers kost ongeveer 10 miljoen euro, geld dat de uitgever niet meer wil uitgeven gezien de dalende oplage. "Na een gedetailleerde analyse en beoordeling van alle alternatieve opties, hebben we met pijn in het hart besloten om geen tientallen miljoenen te investeren in nieuwe drukmachines", aldus Funke-woordvoerster Jasmin Fischer.

Weerstand tegen sluiting

De ondernemingsraad en de vakbond verzetten zich tegen de sluiting. Op basis van de cijfers van de uitgever is een deskundigenrapport opgesteld waarin de kosten van sluiting worden vergeleken met die van de modernisering van de oude drukkerij. Het blijkt dat het goedkoper zou moeten zijn om te investeren in drukkerij Erfurt, omdat drukkerij Braunschweig moet worden opgewaardeerd en ook de distributiekosten zouden stijgen.

Fischer van Funke stelt dat de berekening tekort schiet. De aanschaf van een nieuwe drukpers is een "investering op zeer lange termijn". Het zal jaren duren voordat de investering zijn vruchten afwerpt. "In een dynamische uitgeverijmarkt waarin een digitale transformatie gaande is, brengen hoge investeringen in print steeds meer risico's met zich mee."

40% niet meer rendabel in 2025

Een onderzoek van Duitse uitgeversvereniging BDZV kwam onlangs tot de conclusie dat de verkoop van kranten in 40 procent van het land in 2025 niet meer rendabel is. Veel uitgevers in Duitsland overwegen daarom om het drukken te stoppen. Zij zullen naast het drukken genoeg geld moeten verdienen met hun digitale producten, e-papers en digitale abonnementen.

Beeld: imago(©)