Abonneren  Inloggen

‘Revolutie in bibliotheek branche’

15 oktober 2020

Volgens Koos Schanssema-Damen, sales director voor Ryco, kan een nieuwe plastificeer-methode een grote verandering veroorzaken in het boekenland van de bibliotheekwereld. 'Ik ben er van overtuigd dat dit een revolutie veroorzaakt in de bibliotheek branche.’

‘Jarenlang werden boeken met de hand voorzien van een kaft, zoals veel school kinderen het nog steeds (moeten) doen. Zeker als het huurboeken betreft. Bibliotheken hadden al vrij snel bedacht dat wanneer boeken veel en vaak gelezen worden, het verstandig is om ze goed te beschermen.’ Daar zijn machines voor ontwikkeld, maar volgens Schanssema voor bibliotheken economisch niet verantwoord. Hij wijst op een trend die het huren van ‘bookprotection’-machines aantrekkelijk maakt.

'Boek morgen in de bieb'

‘Bibliotheken besteedden altijd al een deel van hun media budget lokaal en willen ook regionale titels in huis hebben. Snelheid van leveren wordt ook een steeds belangrijker. Leners zien een nieuwe titel van hun favoriete schrijver op TV of op sociale media en verwachten dat dit boek morgen al in de bieb.’ Ryco Bookprotection biedt deze machines te huur aan. ‘De machine is geschikt om paperback boeken te voorzien van een “hard-plastic” bescherming.’ Voor Nederland is dit een nieuw concept, maar in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de VS en zelfs in Australië gebeurt dit al vele jaren.