Abonneren  Inloggen

Britse grafische industrie stuurt brandbrief

2 oktober 2020

De grafische industrie is anders dan andere industrieën en heeft daardoor meer en andere maatregelen nodig om te overleven. Dat is de strekking van een brandbrief die een groep samenwerkende Britse grafische branche-organisaties de regering heeft gestuurd.

De organisaties, die samen de Graphics and Print Media Alliance (GPMA) vormen, beginnen uiteraard met de regering te bedanken voor de steun die het bedrijfsleven tot dusver ontvangen heeft en met begrip tonen voor de (nieuwe) maatregelen.

Belangrijke industrie

De Britse grafische industrie staat op de vijfde plaats wereldwijd als het gaat om de productie van drukwerk en is goed voor 14 miljard pond omzet per jaar. Er werken zo’n 112.000 mensen in ongeveer 8.000 bedrijven.

Grote gevolgen

Zonder verdere overheidssteun voorziet de GPMA een grote uitdaging voor de grafische industrie. De alliantie schat in dat als de maatregelen tot eind dit jaar duren en er geen verdere overheidssteun komt, dat er 3.000 bedrijven failliet zullen gaan en dat er eenzelfde aantal het hooguit zes maanden langer zal uitzingen. Minder dan tien procent van de bedrijven kan naar schatting boven water blijven zonder verdere overheidsleningen. Bij de rest zullen waarschijnlijk ontslagen vallen, maar zij zullen wel blijven bestaan.

Geen verliezen goedmaken

In tegenstelling tot veel industrieën zal de grafische industrie geen inhaalslag zien in de aankopen van klanten en dus ook niet in staat zijn de geleden omzetverliezen goed te maken. Print wordt vaak naar behoefte ingekocht op het moment dat dit nodig is, dus zal de orderportefeuille op zijn best weer gevuld worden tot het niveau van voor de pandemie, aldus de GPMA.

Gift

De GPMA pleit dan ook voor erkenning voor de specifieke situatie in bedrijfstakken die te maken hebben met een bestelpatroon zoals dat in de grafische industrie. En daar zouden dan ook passende steunmaatregeln voor moeten komen. Concreet gaat het dan vooral om een gift zoals die ook bij rampen wel gegeven wordt. Die zou dan op basis van aantoonbaar gemiste omzet (ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar) moeten worden berekend.