Abonneren  Inloggen

NDC verkocht aan het Belgische Mediahuis

15 september 2020

De twee ideële stichtingen achter moederbedrijf NDC mediagroep, FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds, verkopen hun aandelen aan het Belgische miljardenbedrijf Mediahuis, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad en De Telegraaf. Het drukken blijft in Leeuwarden.

Mediahuis neemt de 60 merken, waaronder De Leeuwarder Courant, en 600 medewerkers van NDC over. Dat staat in het principe-akkoord dat 14 september is getekend in keramiekmuseum het Princessehof in Leeuwarden. Over een overnamebedrag doen de partijen geen uitspraken. De overname moet nog goedgekeurd worden door mededingingsautoriteit ACM en de ondernemingsraad van NDC mediagroep.

Drukken blijft in Leeuwarden

Mediahuis zal voor lange tijd in Leeuwarden en Groningen blijven, verzekert topman Gert Ysebaert van Mediahuis. Er is een huurovereenkomst getekend voor ‘een heel lange periode’ om kranten te blijven maken en drukken in Leeuwarden. Ysebaert: ‘Voor ons is het evident: wij blijven in de regio.’

Regionale ferankering

FB Oranjewoud en Je Maintiendrai hebben bedongen dat ze samen twee commissarissen mogen leveren aan de nieuwe raad van commissarissen van NDC, dat een zelfstandig dochterbedrijf van Mediahuis wordt. ‘Dermei jout Mediahuis in garânsje ôf foar de regionale ferankering fan NDC,’ zegt algemeen directeur Pier Baarsma van NDC mediagroep. Topman Gert Ysebaert van Mediahuis verzekert dat de drie dagbladtitels Leeuwarder Courant , Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden hun onafhankelijkheid en eigen identiteit behouden.

Nog een paar kranten in Nederlandse handen

NDC gaat op in Mediahuis, een Belgisch multimediabedrijf. Samen met DPG Media, voorheen de Persgroep, hebben beide Belgische concerns vrijwel de hele Nederlandse krantenmarkt in handen. Van de regionale kranten is alleen de Barneveldse Krant nog in Nederlandse handen. DPG Media en Mediahuis bestieren nu samen 96 procent van de Nederlands krantenmarkt. Andere spelers zijn Het Financieele Dagblad het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad .

De Europese mediagroep Mediahuis is in Nederland uitgever van NRC, De Telegraaf, De Limburger, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander.