Abonneren  Inloggen

Slim label van Wiliot in productie

7 september 2020

Nog even en verpakkingen maken deel uit van de communicerende IoT-keten. Wiliot, de uitvinder van de batterijloze tag voor Internet of Things (IoT), is gestart met de massaproductie van haar bijzondere bluetooth-tag en levert die nu uit aan de eerste klanten. 

 

 

‘Het is buitengewoon opwindend om Wiliot-tags op de producten van onze klanten in hun faciliteiten te zien “praten” met hun softwaresystemen,' meldt het bedrijf over de eerste pilots. Stel je een bluetooth-chip voor met een onbeperkte levensduur, een kleine sticker met rekenkracht en sensoren, voor een fractie van de prijs van een draadloos apparaatje dat signalen uitzendt naar zijn omgeving via bluetooth.’ Het zijn de openingswoorden op de Wiliot site die kort samenvatten wat de nieuwe technologie zo bijzonder maakt. De Wiliot IoT-tag vangt omgevingsenergie op en heeft daardoor geen batterijen nodig.

Stickerformaat

De innovatieve technologie recycleert de radiogolven om ons heen om sensoren op stickerformaat van stroom te voorzien waarmee consumenten met producten kunnen communiceren. Het bedrijf introduceerde de technologie in 2018 tijdens het AIPIA congres in Amsterdam. Inmiddels is het opgeschaald en gaat het in de praktijd worden getest.

Pilots maken de weg vrij voor tientallen miljoenen tags

De nieuwste V1.0 versie van de Wiliot-tag wordt momenteel alleen beschikbaar gesteld aan de bedrijven die deelnemen aan haar gecontroleerde release. Het betreft een Early Access-programma dat is gericht op specifieke gebruikerscases met een prototype om de technologie te valideren. ‘Om een ​​duurzaam bedrijf op te bouwen, concentreren we ons nu op een klein aantal projecten om later te kunnen opschalen naar tientallen miljoenen tags’, aldus het bedrijf. ‘We zullen de tweede generatie van de Wiliot-chip in de eerste helft van 2021vrijgeven aan leden van het Early Access-programma. We hopen Wiliot-tags tegen het einde van dat jaar breder beschikbaar te maken met goedkope test- en evaluatiekits aan iedereen die geïnteresseerd is.’

Slimme labels en verpakkingen

De Wiliot chips spelen een belangrijke rol in de Internet of Things technologie. Deze IoT-apparaten hebben een stabiele stroombron nodig om te functioneren en te communiceren met internet. Voor slimme verpakkingen zouden de Wiliot technologie voor slimme labels kunnen zorgen die bijvoorbeeld continue de temperatuur van elk product monitoren of het zou producten actief kunnen volgen en lokaliseren in magazijnen en winkels.
De tags van Wiliot zijn immers batterijloos en recyclen de radiogolven om ons heen (met name de 2,4 GHz-band die onze wifi en mobiele telefoons gebruiken).

Bestaande infrastructuur

Deze energie is voldoende om de chip en sensoren van stroom te voorzien, maar ook om te communiceren met elk stukje infrastructuur dat Bluetooth ondersteunt (telefoons, routers, computers, tv's, enz.) Waardoor consumenten kunnen communiceren met producten.
Wat de Wiliot technologie bijzonder maakt zijn de lage instapkosten en de kleine vormfactor waardoor het dichter bij een tag staat dan bij een volledig IoT-apparaat. En in tegenstelling tot de UHF RFID tags die voor de benodigde dekking speciale lezers nodig hebben, maken Wiliot-tags gebruik van de bestaande infrastructuur om stroom te oogsten en ook om te communiceren en gegevens te delen met de cloud.