Abonneren  Inloggen

PaperWise genomineerd voor The Green Quest Awards van BNR nieuwsradio

29 juli 2020

Het Nederlands PaperWise in Weert was een van de genomineerden voor The Green Quest Awards dat door BNR nieuwsradio is georganiseerd. PaperWise geeft landbouwafval een tweede leven. Bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden bewerkt tot grondstof voor papier en karton.

Het Nederlandse radiostation BNR nieuwsradio heeft de afgelopen 40 weken in haar wekelijkse uitzendingen gezocht naar de meest duurzame bedrijven van Nederland. De aanleiding voor deze zoektocht – The Green Quest- is de urgentie voor het behalen van de klimaatdoelen. BNR nieuwsradio spoort het bedrijfsleven aan om de meest duurzame innovaties versneld naar de markt te brengen. PaperWise behoort tot de 40 meest innovatieve bedrijven van Nederland en was nominée voor The Green Quest Awards.

Radiopresentator Harm Edens

Radiopresentator Harm Edens werd in deze zoektocht bijgestaan door zes duurzaamheidsdeskundigen: Jacqueline Cramer (oud milieuminister en hoogleraar duurzaam innoveren), Chantal Vergouw (CEO Interpolis), Annemarie Rakhorst (duurzaam investeerder, oprichter duurzaamheid.nl), Marleen Prins (COO ENGIE), Milan Meyberg (duurzaamheidsstrateeg en consultant) en Wisse Hummel (Innovation Officier bij ENGIE).

Opgenomen in BNR’s Green Gallery

In het totaal waren er 140 gegadigden voor het winnen van The Green Quest Awards. Alle deelnemers, waaronder ABN AMRO, Royal Haskoning DHV, Signify, BAM, FrieslandCampina, Sodexo én PaperWise, zijn opgenomen in BNR’s Green Gallery. De 40 meest duurzame innovaties van Nederland werden uitgenodigd om tijdens de live uitzending bij Harm Edens hun innovatie toe te lichten.

Heliatek is de winnaar

De winnaar van The Green Quest 2020 is Heliatek. Dat werd bekend gemaakt tijdens The Green Quest Virtual Award Show op maandag 22 juni. Heliatek maakt organisch zonnefolie dat na 14 jaar ontwikkelen deze zomer groot wordt opgeschaald. De publieksprijs ging naar de radiator ventilator van SpeedComfort. En de ENGIE Prijs ging naar de warmtepomppanelen van Triple Solar.

‘Supertrots’

PaperWise werd tijdens de bekendmaking van The Green Quest winnaars op 22 juni door oprichter Peter van Rosmalen vertegenwoordigd. ‘Ik ben super trots,’ vertelt Peter van Rosmalen. ‘We werken keihard met een zeer gemotiveerd enthousiast team om samen met duizenden klanten verspreid over 19 landen de papierindustrie verder te verduurzamen. Dagelijks leveren we het bewijs dat het mogelijk is om stengels en bladeren die overblijven na de oogst (landbouwafval)  in te zetten als waardevolle grondstof voor het duurzame en sociaal verantwoorde PaperWise papier en karton voor kantoor, drukwerk en verpakkingen.’

Criteria

De jury keek naar de besparing in CO2-uitstoot en naar besparingen op het gebied van grondstoffengebruik. De criteria waarop bedrijven werden beoordeeld:

Haalbaarheid
De duurzame oplossing moet aantoonbaar helpen bij de reductie van de uitstoot van broeikasgassen en/of het terugdringen van grondstofgebruik.

Schaalbaarheid
De duurzame oplossing moet toepasbaar zijn voor zoveel mogelijk andere bedrijven.

Betaalbaarheid
De betaalbaarheid van de oplossing (hoe kostenefficiënter hoe beter).

Meetbaarheid
De CO2-reductie of grondstoffenbesparing moet in cijfers worden uitgedrukt

Innovativiteit
De oplossing heeft een innovatief karakter