Abonneren  Inloggen

Megafusie HH Global

27 juli 2020

De Britse marketingdienstverlener en print-intermediair HH Global, met ook een kantoor in Nederland,  neemt zijn veel grotere rivaal InnerWorkings over voor 177 miljoen dollar.

Robert MacMillan, ceo van HH Global: ‘We zijn er van overtuigd dat de combinatie een nog sterker bedrijf zal creëren.’ Op 16 juli maakten de directies van HH Global en InnerWorkings (INWK) vanuit hun respectievelijke hoofdkantoren in Leatherhead, onder Londen, en Chicago- bekend dat ze een definitieve overname- en fusieovereenkomst hadden getekend. InnerWorkings is genoteerd aan de Nasdaq-beurs. HH Global verwerft het bedrijf voor $ 3 per aandeel in een all-cash deal van $ 177 miljoen. Vorig jaar investerde vermogensbeheerder Blackstone Tactical Opportunities nog nog 100 miljoen pond in de Britse marketing- en printserviceverlener.

InnerWorkings leed verlies

De aandelenkoers van InnerWorkings dat via 50 kantoren marketingmateriaal creëert van digital, tot displays en direct mail, daalde aan het begin van het jaar en daalde vervolgens naar een dieptepunt van vijf jaar van $ 0,87. De marktkapitalisatie van de groepsomzet van $ 1,16 miljard is nu $ 150 miljoen. Het boekte in het laatste boekjaar een brutowinst van $ 260 miljoen, maar maakte een nettoverlies van $ 10 miljoen. Dat was echter een grote verbetering ten opzichte van het nettoverlies van $ 77 miljoen in 2018. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 2.000 mensen in dienst en de grootste aanwezigheid is in Noord Amerika. Klanten zijn onder meer Adidas, Unilever, HSBC, FedEx en Procter & Gamble. De in het VK gevestigde InnerWorkings Europe-activiteit had in 2018 een omzet van £ 33,4 miljoen. In heel EMEA plaatst InnerWorkings werk bij bijna 3.400 leveranciers.

‘Samen nog sterker’

De snelgroeiende HH Global had in het jaar tot 31 maart 2019 een omzet van £ 397,3 miljoen. Eind vorig jaar deed investeringsgroep Blackstone een investering van £ 100 miljoen in het bedrijf, en Blackstone ondersteunt ook de overname. Robert MacMillan, voorzitter en ceo van HH Global, zei dat hij ‘enthousiast was over deze combinatie’. ‘Niet alleen hebben onze twee bedrijven complementaire aanbiedingen, mogelijkheden en geografische operaties, maar we delen ook een diepe toewijding aan kwaliteit, innovatie en operationele uitmuntendheid,’ zei hij. ‘We bewonderen InnerWorkings al lang en hebben het managementteam de afgelopen maanden goed leren kennen. We zijn ervan overtuigd dat we samen een nog sterker bedrijf zullen creëren. We kijken ernaar uit om InnerWorkings te verwelkomen in de HH Global-familie.’

Financieringsmogelijkheden en strategische alternatieven

InnerWorkings ceo Rich Stoddart zei dat het bestuur van het bedrijf 'een reeks financieringsmogelijkheden en strategische alternatieven' had onderzocht, samen met kostenbesparende maatregelen als reactie op de Covid-19-pandemie, als onderdeel van de inspanningen om 'waarde te behouden en te vergroten voor aandeelhouders'. ‘We zijn ervan overtuigd dat deze combinatie de beste weg voorwaarts is voor onze aandeelhouders en InnerWorkings. Naast het leveren van een onmiddellijke contante premie aan onze aandeelhouders, zal de combinatie een bedrijf creëren met een sterkere balans en ons vermogen vergroten om onze transformatie te versnellen en ons klantenbestand te dienen.’ De deal is onder voorbehoud van goedkeuring door aandeelhouders en toezichthouders en zal naar verwachting eind dit jaar worden afgerond.