Abonneren  Inloggen

Betatests voor VariJET 106 beginnen

24 juli 2020

Koenig & Bauer Durst laat weten na de zomer met betatests te beginnen voor de VariJET 106, die offset en inkjet combineert. Begin volgend jaar moet dan de eerste klant bekend worden gemaakt, waarna op drupa de officiële presentatie plaatsvindt.

Drukpersenbouwer Koenig & Bauer en inkjetprinterspecialist Durst hebben april vorig jaar een 50/50 joint venture opgericht om samen single pass digitale productielijnen voor verpakkingsdruk te ontwikkelen en te vermarkten. Die heeft inmiddels geleid tot de ontwikkeling van de VariJET 106, de Delta SPC 130 en de CorruJET 170, waarover alle drie nieuws is te melden.

Klant kiezen

Het voornaamste nieuws betreft de VariJET 106, waar de samenwerking tussen Koenig & Bauer en Durst eigenlijk om begonnen is. Deze inkjetpers combineert onderdelen uit de Rapida vellenoffsetpers van Koenig & Bauer met de inkjettechnologie van Durst. Hij is met een capaciteit van 6.000 B1-vellen vouwkarton per uur bedoeld voor gepersonaliseerde verpakkingen en kleine tot middelgrote oplages.
Maar het nieuws is dus dat na de zomer de betatests starten met de VariJET 106. Robert Stabler, Managing Director van Koenig & Bauer Durst: ‘We hebben een aantal bestaande klanten die beta testlocatie willen zijn, die we na de zomer de pers willen laten zien. De klant die we dan kiezen, moet een visie op grootschalige personalisering hebben en een goede partner zijn voor een betatest.’

Succesvolle test

Voor de CorruJEt 170, die gericht is op het beprinten van golfkarton, zijn de betatests bij de Zuid-Duitse verpakkingsspecialist Kolb juist net succesvol afgerond. Deze op Koenig & Bauers RotaJET inkjetrotatiepers gebaseerde printer verwerkt vellen golfkarton tot 1,7 meter breed met een snelheid van 137 meter per minuut.

Primer en extra kleuren

Over de eveneens voor de bedrukking van golfkarton bedoelde Delta SPC 130 Flexline Automatic meldt Koenig & Bauer Durst dat deze nu ook voorzien kan worden van een priming unit. Dat vergroot het aantal mogelijke substraten en verbreedt het toepassingsgebied. Ook zijn er speciale kleuren voor het vijfde en zesde kleurstation voor de printer, waardoor meer specifieke merkkleuren mogelijk zijn.
De Delta SPC 130 Flexline Automatic kan formaten aan van 500x600 mm tot 1.300x2.100 mm (optioneel 1.300x2.800 mm), tot een maximale dikte van 12 mm. De machine wordt geleverd inclusief feederkoelingssectie en stapelaar.

Alle drie de inkjetprinters werken met watergebaseerde, voedselveilig inkten.