Terug naar overzicht

Print
duits, drukkers, bvdm, corona

Duitse drukkers zien licht herstel, maar het blijft erbarmelijk

Het ondernemingsklimaat bij onze oosterburen ligt aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar, mede als gevolg van de corona-pandemie, maar wist zich in juni iets verder te herstellen. Dat meldt de Duitse werkgeversvereniging voor grafische bedrijven bvdm.

  • 9 jul 2020

De ondernemersorganisatie onderzoekt met regelmaat de stand van zaken. Na eerdere berichtgeving in mei waarbij veertig procent van de grafische ondernemers aangaf het maar tot juli te kunnen uitzingen, brengt het nu een iets minder zwart-omrand bericht. In het bericht wordt gesproken over een licht herstel dat in juni merkbaar was. Dan heb je het over een herstel van iets meer dan een procent wat betekent dat het werkelijke orderniveau nog ruim onder dat van vorig jaar ligt.

Positief, maar toch erbarmelijk

De ondernemers hebben er voor de komende zes maanden iets meer vertrouwen in dan twee maanden geleden. Dat opgeteld bij de bezetting is samen het genoemde ondernemersklimaat.
Maar feitelijk is het nog erbarmelijk. In juni was de omzet nog steeds een kwart lager dan in 2019. 67 Procent maakt om die reden met de mensen minder productieve uren. Er wordt simpelweg korter gewerkt. 63 Procent verwacht dat dat ook voor de komende drie maanden zo zal zijn. 24 Procent verwacht meer werk de komende drie maanden. Daar tegenover verwacht 23 procent juist minder werk.

Meer over de effecten van corona op de grafische branche