Terug naar overzicht

Print
fnv cao drukwerk

FNV: 5% loonsverhoging is nu onverantwoord in grafische sector

Net als vele andere zaken zijn ook de voorbereidingen voor de cao-onderhandelingen onderhevig aan ‘corona’. De wereld ziet er echt anders uit. De vakbond FNV laat aan haar leden weten dat het eisen van een algemene loonsverhoging van 5% in de grafische sector nu onverantwoord zou zijn. Veel grafische bedrijven hebben in de maanden april, mei en juni de omzet zien halveren.

  • 1 jul 2020

De cao-partijen hebben na eerdere afzeggingen van geplande gesprekken 23-6 via videoverbinding elkaar kort gesproken. De pijnlijke gedeelde inzichten over de verdwenen omzetten brengen de vakbond er toe om een inlevende positie in te nemen. Vakbondsbestuurder Bernard van Iren meldt aan zijn leden dat het zo slecht gaat dat er volgens CBS-cijfers ongeveer 12.000 werknemers in de grafische sector op enigerlei wijze een deel van hun salaris van de overheid krijgen.

Geen loonsverhoging van 5%

Door deze situatie is ook de planning vertraagd, wat de bestuurder er namens de onderhandelingsdelegatie cao grafimedia toe brengt leden opnieuw, net als in januari dit jaar, te vragen met ideeën te komen. Hij schrijft: ‘We kunnen bijvoorbeeld geen algehele loonsverhoging van 5% meer vragen in de grafische sector, dat zou onverantwoord zijn. Maar wellicht wel de loonsverhoging differentiëren: dus bijvoorbeeld “crisisdagen”: iedereen krijgt een aantal crisis vrije dagen, die ingezet kunnen worden op het moment dat er weinig/geen werk is. Mochten de crisisdagen nu niet ingezet worden, omdat er volop werk is, dan worden ze op enig moment uitbetaald. Zo creëer je ook een loonsverhoging, daar waar het wel kan.’ De herhaalde oproep geeft meer mogelijkheden aan zoals: 1 of 5 mei vrije dag, generatiepact uitbreiding, opleidingen verder faciliteren en uitbreiding verlofregelingen.

In mei interviewde PRINTmatters vakbondsbestuurder Bernard van Iren, waarin hij zelf al aangaf hoe slecht het ging.