Abonneren  Inloggen

Nieuwe Rapida 106 X verpakkingsdrukpers

24 juni 2020

De Duitse persenbouwer Koenig & Bauer onthulde op 23 juni tijdens een virtueel evenement zijn nieuwe B1 vellenoffsetpers, de Rapida 106 X. De pers voor verpakkingsdrukkers kreeg naast veel nieuwe technische snufjes ook een nieuw design.

Ja, het zou eigenlijk drupa-tijd zijn, dus stond er bij veel merken iets moois klaar voor de show. Vandaar dat deze weken diverse producenten van druk- en printapparatuur de innovaties tonen in een reeks virtuele presentaties. Zo ook Koenig & Bauer. De nieuwe Rapida 106 X met velformaat 740 x 1060 mm draaide in het nieuwe Customer Experience Center in het Duitse Radebeul. De getoonde zevenkleuren pers was voorzien van twee koudfolie-units op de eerste twee torens, gevolgd door vier druktorens, twee droogunits, nog een druktoren en lakopties. ‘Deze configuratie wordt steeds meer standaard op de verpakkingsmarkt, omdat het volledige flexibiliteit biedt,’ aldus verkoopdirecteur Sascha Fischer.

20.000 vel per uur

De pers kan tot 20.000 vel per uur draaien, waarmee het volgens Koenig & Bauer 'de snelste vellenpers voor verpakkingen op de markt' is. Voor deze nieuwe pers ging de onderneming terug naar de tekentafel om hem 'vanaf nul' te ontwikkelen. ‘Dit wordt de maatstaf in onze branche. Daarvan ben ik 100% zeker,’ aldus directeur voor het vellenoffset-segment, Ralf Sammeck. Verbeteringen zijn onder meer een nieuw touchscreen-bedieningspaneel, een nieuwe softwaretool, Job Optimizer, beschreven als een brug tussen de MIS van een klant en het Logotronic-persbeheersysteem. ‘We hebben goed geluisterd hoe we de pers kunnen afstemmen op hogere productie met minder onderhoud,’ voegde Fischer toe. ‘Als onderdeel van deze analyse hebben we ook gekeken naar indirecte processen.’

Snelle kleurwissel

De pers kan ongebogen platen aan, waardoor er geen aparte plaatbuigstap nodig is in de prepress. Gelijktijdige rollenwas werkt nu ook op UV-toepassingen. De feeder is geoptimaliseerd voor gebruik op hoge snelheid. Er is een nieuwe koudfolie-module en de folie-eenheid heeft extra indexering om materiaal te besparen. Vernieuwde inktkanalen zorgen er voor dat de inktkleur ‘in minder dan twee minuten’ kan worden veranderd.

Sessie over nabewerking

Koenig & Bauer toont donderdag 25 juni, de laatste dag van het Live-evenement, een configuratie van de nieuwe Rapida voor commercieel drukwerk. De sessie van 24 juni staat in het teken van nabewerking.