Inloggen

Norske Skog stapt in verpakkingsmarkt

23 juni 2020

Papierfabrikant Norske Skog gaat twee papiermachines ombouwen voor de productie van 765.000 ton liner voor golfkarton per jaar. Daarmee verdwijnt 360.000 ton tijdschrift- en krantenpapier per jaar uit de markt.

Het bedrukken en printen van (met name golf)karton zien leveranciers van grafische producten duidelijk als een interessante groeimarkt. De afgelopen dagen kondigden printerfabrikanten Domino en Xeikon al nieuwe printers aan voor het bedrukken van golfkarton en ook Norske Skog maakt nu deels de overstap naar golfkarton. Een stap die de Noorse papierfabrikant omschrijft als ‘een belangrijke stap’ in zijn ombouw richting ‘groeiende activiteiten met hoge marges’.

340 miljoen investering

Het gaat in eerste instantie om papiermachines in de fabrieken in Golbey, Frankrijk (foto) en Bruck, Oostenrijk. In Golbey wordt 250 miljoen euro geïnvesteerd in de ombouw van de 8,7 meter brede PM1. Die maakt nu jaarlijks 235.000 ton krantenpapier en moet straks 550.000 ton liner voor golfkarton per jaar produceren. In de Oostenrijkse fabriek in Bruck bedraagt de investering 90 miljoen voor de ombouw van 5,3 meter brede PM3 van 125.000 ton LWC-tijdschriftpapier naar 210.000 ton golfkarton.

Gerecycled

De focus komt te liggen op de productie van ongebleekte testliner van 90-200 gram en flute van 70-170 gram. De papiersoorten worden gemaakt van gerecyced papier. Ook wordt de energieconsumptie van de fabrieken beperkt door het afval te gebruiken voor het maken van stoom.

Opstart in 2023

Haast hebben de Noren blijkbaar niet, want de definitieve plannen moeten medio volgend jaar klaar zijn, waarna de daadwerkelijke ombouw in de tweede helft van 2021 van start moet gaan. De opstart van de productie is pas voor 2023 voorzien. Als beide machines vol draaien, moeten ze een omzet (EBITDA) van 70 à 80 miljoen euro per jaar genereren.