Inloggen

Nieuwe Prosper inkjetpers en meer Kodak nieuws

17 juni 2020

Kodak hield zich netjes aan het ‘oude’ drupa schema. Op 15 juni, voor aanvang van de oorspronkelijke drupa2020-planning, presenteerde de Amerikaanse leverancier van grafische materialen en machines een pakket aan innovaties. De hoofdrol was weggelegd voor de nieuwste rotatie-inkjetpers, de Prosper Ultra 520.

‘Kodak investeert jaarlijks ongeveer 25 miljoen dollar in de vooruitgang van de printtechnologie. Met deze  productontwikkeling helpen we onze klanten in een veranderende markt,’ aldus Jim Continenza (foto), Kodak's ceo. ‘De revolutionaire nieuwe Prosper Ultra 520 inkjetdrukpers past in onze lange traditie in de printsector met onze constante focus op de ontwikkeling van baanbrekende technologieën. Drukkers kunnen er zeker van zijn dat het hele Kodak Solutions-programma; van offsetplaten, workflow software tot digitale persen, goed zal presteren.’

Nieuwe inkjetrotatiepers

Kodak kondigde een revolutionaire nieuwe inkjetpers en een uitgebreid portfolio van offset- en digitale printoplossingen aan. De nieuwe Kodak Prosper Ultra 520-pers bouwt voort op de prestaties van de Kodak Prosper 6000-pers ‘en tilt inkjetprinten naar een nieuw niveau’, aldus de fabrikant. De 520 inkjet-rotatiepers biedt kwaliteit die vergelijkbaar is met offsetdruk. Dat kan tot een constante productiesnelheid van 150 m/min op gesatineerd papier met een hoge inktdekking en de mogelijkheid van toepassen van variabele data printing.

Uiterst nauwkeurige inkjetdruppels

De nieuwe pers is de eerste machine van Kodak die werkt met het revolutionaire Utrastream-systeem van Kodak. Dat systeem positioneert de inkt uiterst nauwkeurig in kleine, perfect ronde druppels, vrij van ‘spettertjes’, de zogenoemde satellietdruppels. Volgens Kodak  produceert dit systeem de hoogste inkjetbeeldkwaliteit die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

45 tot 250 grams

De Ultra 520 is ontworpen om de productiviteit te maximaliseren op een breed scala aan substraten met de ‘beste kwaliteit en goedkoopste’ inkten op waterbasis. De papiergewichten-range gaat van 45 tot 250 grams op een rolbreedte van 203 tot 533 mm. De machine leent zich voor producties als direct mailings, drukwerk, catalogi, boeken en meer. De 520 inkjet-rotatiepers is vanaf eind 2020 verkrijgbaar.

Flexibele verpakkingen digitaal drukken

Ook voor het segment van flexibele verpakkingen heeft Kodak een oplossing. ‘De Sapphire EVO W is de eerste digitale verpakkingsmachine die de productiviteit van flexodruk en de kwaliteit van diepdruk realiseert,’ aldus Kodak. Het maakt ook gebruik van de Ultrastream-inkjettechnologie met hoge resolutie en QD Packaging Inks om de mogelijkheden van digitaal printen open te stellen voor productie van flexibele verpakkingen. Met geschiktheid voor runs tot 20.000 m2 is de Sapphire EVO W een oplossing die merken in staat stelt innovatieve verpakkingen te realiseren die de voordelen van digitaal printen efficiënt benutten. De Sapphire EVO W-pers is nu al wereldwijd verkrijgbaar.

Continue verbeteringen voor offsetprinters

Hoewel digitaal de toekomst van printen is, blijft Kodak investeren in de ontwikkeling van revolutionaire technologie voor offsetdrukkers en meldde het nodige over de procesvrije Kodak Sonora Xtra offsetplaat. Kodak introduceert de volgende generatie platen, die een groter beeldcontrast, verbeterde robuustheid in handling en hogere beeldkwaliteit biedt. ‘De Sonora-plaattechnologie is wereldwijd de meest gebruikte en bewezen procesvrije plaattechnologie. Het wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 4.000 drukkerijen. De beschikbaarheid van de procesvrije SONORA XTRA-plaat is gepland voor eind 2020.

Workflow

Om productie-efficiency te optimaliseren komt Kodak met het Prinergy On Demand-workflowplatform. Dat is een nieuw wereldwijd platform met een reeks aanbiedingen die de investering van een klant in de PRINERGY-workflow moderniseren en optimaliseren. ‘Klanten profiteren al van de verbeterde beveiliging, betrouwbaarheid, efficiëntie en flexibiliteit bij werken op afstand van PRINERGY On Demand. Dat wordt in de cloud gehost en beheerd door Kodak en wordt aangeboden als een voordelig maandelijks abonnement. PRINERGY On Demand is gebaseerd op de beveiligde netwerkinfrastructuur van Microsoft Azure. Klanten kunnen er dus zeker van zijn dat hun data en systeem altijd beveiligd zijn. PRINERGY On Demand is nu beschikbaar, met de introductie van nieuwe opties gepland voor eind 2020.’

Plaatbelichter

Kodak introduceert de nieuwe Kodak Magnus Q800-plaatbelichter in de T-speed-versie, ‘het snelste 8-pagina CTP-systeem ter wereld voor procesvrije platen’. De Magnus Q800 plaatbelichter kan tot 80 platen per uur belichten om de productiviteit van offsetproductieprocessen te maximaliseren. Hogere snelheden vereisen automatisering die gelijke tred kan houden. Daarom introduceert Kodak ook een bijgewerkte multi-palletlader die de snelheid van 80 platen/uur ondersteunt en een opslagcapaciteit heeft van maximaal 3.200 platen. De Magnus Q800 met T-speed is vanaf deze maand beschikbaar voor bètatests en zal in september 2020 in productie gaan.

Extra grote plaatformaten voor rotatiepersen

De nieuwe Magnus Q4800-plaatbelichter, verkrijgbaar in 2021, is voor de productie van extra grote formaten (XLF) drukplaten. Het biedt de hoogste verwerkingscapaciteit voor XLF-platen voor rotatiepersen voor 96 pagina's en verwerkingscapaciteit voor platen met een breedte van 1.650 mm. DE belichter wordt ondersteund met flexibele palletautomatisering en kan tot acht verschillende plaatformaten en in totaal tot 4800 platen in online laadtoegang hebben.