Abonneren  Inloggen

Grote strategische stap Dataline

12 juni 2020

Het Belgische Dataline, bekend van MultiPress, versterkt zijn positie in Europa door een strategisch partnerschap met de Baumann Gruppe.

Het Belgische Dataline, marktleider in ERP/MIS-oplossingen voor grafische productiebedrijven zoals MultiPress, versterkt zijn positie in Duitsland door een strategisch partnerschap met Baumann Gruppe. Die laatste is een van de grootste onafhankelijke handelsbedrijven van grafische systemen en machines op de Duitse markt met 300 werknemers, verdeeld over 7 vestigingen. In 2005 richtte Baumann medianetics GmbH op, met als doel het versterken van en het focussen op workflow-automatisatie bij grafische bedrijven. Zo werd MultiPress, de ERP-software van Dataline, recent toegevoegd aan het portfolio van medianetics. Zij nemen de verdeling en ondersteuning van MultiPress in Duitsland voor hun rekening voor handelsdrukwerk (offset en digitaal). Door de samenwerking met deze channel-partner wordt het Brugse Dataline steeds meer een speler van formaat op de Europese grafische markt.

Merkonafhankelijke Baumann

Baumann Gruppe is een internationaal actief familiebedrijf dat in 1930 werd opgericht. Het bedrijf uit Hessen (Duitsland) is wereldwijd een van grootste distributeurs van grafische machines, systemen en verbruiksgoederen in Duitsland. De Baumann Gruppe wordt daardoor met recht en reden één van de marktleiders genoemd. Met de oprichting van Baumann & Rohrmann in Keulen werd in 2002 het verkoop- en servicenetwerk van de Baumann Gruppe verder uitgebreid. Tot op de dag van vandaag ligt de focus van de merkonafhankelijke handelsonderneming op advies, verkoop en service voor grafische machines en systemen.

In 2005 richtte Baumann & Rohrmann medianetics GmbH op, gevestigd in Meckenheim, met als doel het versterken van en het focussen op workflow-uitdagingen. Naast digitaal drukwerk biedt het bedrijf volledig geautomatiseerde drukoplossingen, van prepress tot afwerking. Dit omvat advies, verkoop en service voor software- en hardware-oplossingen voor de volledige workflow in grafische bedrijven.

Klanten willen workflow verder automatiseren en integreren

De aanvragen bij medianetics voor geïntegreerde en uitgebreide softwareoplossingen neemt voortdurend toe. Steeds meer klanten willen hun workflow verder automatiseren en integreren, om zo geld en tijd uit te sparen en hun marktpositie verder uit te bouwen. Maar een degelijk MIS/ERP-pakket ontbrak nog in het portfolio. Want dit is uiteraard een niet meer weg te denken en essentieel onderdeel van de digitalisering en automatisering van alle processen binnen elk modern grafisch bedrijf. Strategisch wordt MultiPress daarom ongetwijfeld een belangrijke aanvulling binnen het portfolio van Baumann.

Dataline heeft een sterke reputatie. De grafische industrie in België en Nederland, die wereldwijd tot de meest vooruitstrevende wordt gerekend, is qua MIS /ERP zo goed als gestandaardiseerd op MultiPress. Het Brugse bedrijf staat er namelijk om bekend zijn ERP-omgeving 20 jaar lang voortdurend vernieuwd te hebben waar vele andere Europese spelers min of meer gestopt zijn met verdere ontwikkeling. Daarom is MultiPress ondertussen uiterst compleet en biedt het functies aan zoals CRM, schatting, calculatie, orders, planning, logistiek, financiën en rapportering.

Dataline heeft de laatste jaren een strategie van gecertificeerde partneroplossingen ontwikkeld. Ze doet dat door standaard connecties én integraties met 3rd-party-oplossingen in boekhouding, prepress, productie, logistiek en e-business te voorzien. Hierdoor kan elke moderne drukkerij met één oplossing - die op maat van het bedrijf wordt opgezet en kan meegroeien - geholpen worden.

Europese expansie

Dataline, gevestigd in Brugge (Loppem), is sinds 2016 succesvol bezig om de afzetmarkt uit te breiden, voornamelijk doorheen Europa. Op dit moment is het bedrijf actief in 23 landen en is de software beschikbaar in 11 talen. Buiten de Benelux is dat via een netwerk van channel-partners die MultiPress verdelen en ondersteunen. Naast offset en digitaaldruk is MultiPress ook een oplossing voor sign- en grootformaatdruk, en tal van andere druk- en afwerkingstechnieken, van de kleinste nichespeler tot internationaal actieve ondernemingen.

Grootste drukkerijen in België en Nederland

Dirk Deroo, CEO van Dataline, stipuleert het belang van MultiPress voor de grafische industrie in Duitsland: ‘De grootste drukkerijen in België en Nederland draaien op MultiPress, en dat wordt ook opgemerkt in de ons omringende landen. Toen Baumann ons benaderde in hun zoektocht naar een volledige en innovatieve oplossing voor hun klanten, was de ‘aha-erlebnis’ er zo goed als meteen. We zijn er dan ook van overtuigd dat MultiPress ook in de Duitse grafische industrie een belangrijke rol te spelen heeft en dat er een significant potentieel is voor een moderne en toekomstgerichte ERP-oplossing.’

Jürgen LükeCEO van medianetics: ‘Het eerste contact met Dataline toonde meteen heel wat potentieel. Ze begrijpen de vragen van onze klanten zeer goed, meer nog, ze hebben tal van oplossingen beschikbaar waar wij heel wat grafische bedrijven meteen mee kunnen versterken. MultiPress wordt niet enkel een belangrijke toevoeging aan het medianetics-portfolio, deze software heeft het potentieel om een sterke aanvullende business-opportuniteit voor ons te vormen in de komende jaren.’

Foto v.l.n.r.: Lode Vlayen, Business Development Dataline, Dirk Deroo, ceo Dataline, Christoph Krohn, Product Director Dataline, Peter Renz - Consulting, Vertrieb Workflow/MediaIT Medianetics, Christian Eggers - Service Manager / Consultant Engineer Medianetics en Jürgen Lüke, ceo Medianetics.