Abonneren  Inloggen

Belgisch rotatiedrukker Hoorens draait niet meer

20 mei 2020

Het Belgische Hoorens Printing bij Kortrijk is ‘in vereffening’, vergelijkbaar met surseance. Het kost 70 man hun baan. Volgens de vakbond is de coronacrisis de oorzaak. Volgens het personeel heeft een verkeerde investering het bedrijf de das om gedaan. Een verslaggever zegt dat vanuit het bedrijf ook geluiden komen dat het mede komt door een Nederlands bedrijf dat het hen moeilijk maakte.

De mededeling op 18 mei over het staken van de activiteiten van de heatsetrotatiedrukker in Heule komt volgens bericht op vrt.be als een verrassing voor personeel en vakbonden. ‘De coronacrisis is onze drukkerij helemaal fataal geworden,’ zegt de vakbond. De werknemers hadden al begrepen dat er iets op til was. ‘Iedereen verwachtte dat het bedrijf zou herstructureren en een aantal activiteiten stop zou zetten, maar een complete vereffening had niemand zien aankomen,’ zegt vakbondssecretaris Erik Meeuws van het ABVV. ‘Het bedrijf maakte al sinds 2018 verlies. De vraag naar huis-aan-huisfolders ging in dalende lijn en de grondstofprijzen bleven stijgen.’

'Nederlands bedrijf maakte het Hoorens moeilijk'

De verslaggever van focus-wtv.be vertelt dat er een overname aan zat te komen, maar dat die gesprekken net voor de coronacrisis afketsten. Hij meldt ook aan dat de drukwerkmarkt al moeilijk was door de moordende concurrentie en dalende vraag naar drukwerk. De stijgende papier-en inktprijzen hebben er ook niet bij geholpen. Opvallend is dat er een zin in de verslaggeving voorkomt die wijst naar Nederland. ‘Vooral een Nederlands bedrijf met vestiging in ons land maakt het Hoorens Printing moeilijk.’

Zoeken naar nieuwe eigenaar voor de vier offset rotatiepersen

De Belgische rotatiedrukkerdrukker was actief in het segment (huis-aan-huis)folders en brochures in grote oplagen.  Het bedrijf beschikte over vier rotatiepersen: een 16 pagina’s heatset rotatie RotoMan (630 x 960 mm), een 32 pagina’s heatset rotatie LithoMan (890 x 1260 mm) een 48 pagina’s heatset rotatie LithoMan (1240 x 1460 mm) en een 72 pagina’s heatset rotatie LithoMan (1240 x 1980 mm). Er wordt gezocht naar een ondernemer die activiteiten wil overnemen.

Belgische drukkers hebben het zwaar. Dat bleek uit een recente enquete. Vorige week meldden wij nog het bericht dat de drukkerij L.capitan er mee ophield als gevolg van de coronacrisis.

Alles over de coronacris in de grafische industrie