Abonneren  Inloggen

Nieuwe etikettenpers van Xeikon

12 mei 2020

Printerfabrikant Xeikon lanceert een nieuwe digitale etikettendrukpers op basis van haar Cheetah 2.0-technologie. De Xeikon CX300 moet voldoen aan de stijgende vraag naar massapersonalisatie, kortere doorlooptijden en meer productdiversificatie in de etikettenbranche.

Als belangrijke troeven van de vijf drukstations tellende CX300 rotatiepers met een variabele repeatlengte noemt Xeikon:

Drukstation

  • Drogetonerprintprocedé met digitale druksnelheden van 30 m/min (98 ft/min).
  • Variabele baanbreedte tussen 220 mm (8,6”) en 512 mm (20,3”) met LED-printkoppen met een resolutie van 1200 x 3600 dpi voor een beeldkwaliteit van offset of diepdruk.
  • Het Cheetah-ontwikkelaarstation, zeg maar developer station, dat de Cheetah-toner bevat, zorgt voor een hogere kleurconsistentie in de dwars- en looprichting van de etikettenbaan, wat op zijn beurt zorgt voor een hoger volume aan verkoopbare output met minder afval.

Interfaces van de nieuwe generatie

  • De man-machine-interface is zodanig ontworpen dat de operator de status van zijn pers op afstand in de gaten kan houden. De interface signaleert ook de specifieke handelingen die de operator moet uitvoeren. 
  • De machine-machine-interface maakt integratie van apparatuur voor voor- en nabewerking mogelijk, zowel inline als offline. De interface stuurt relevante informatie over de jobs end-to-end digitaal door naar de juiste modules om menselijke fouten uit te sluiten. De informatiestroom verloopt naadloos in het hele productieproces, wat de OEE ten goede komt.

Geconnecteerd met de cloud

  • Ingebouwde realtime rapportage over de prestaties, de beschikbaarheid en andere aspecten van de technologie biedt data die worden vertaald naar informatie om beslissingen te kunnen nemen op basis van feiten.

Ontwerpoverwegingen

  • Bij het ontwikkelen van het Cheetah 2.0-platform stond ergonomie voor zowel servicemonteurs als operators centraal. Een pluspunt is dat het platform gebruikmaakt van componenten die lang meegaan, om downtime voor onderhoud en reparatie te reduceren.
  • Geïntegreerde systemen voor kwaliteitsmanagement bewaken de werking van de pers en zorgen voor fijnafstelling. Denk bijvoorbeeld aan de densiteit en tooncurve van de proceskleuren maar ook aan de densiteit van merkkleuren en kleurregistratie.

50.000 Vierkante meter

De Xeikon CX300 is een etikettenpers van 330 mm (13”) die met één ploeg een productiecapaciteit biedt van meer dan 50.000 vierkante meter per maand. Deze full-color pers is uitgerust met vijf drukstations, inclusief CMYK en perfect dekkend wit in één doorgang. Daarnaast ondersteunt het systeem ook uitbreiding van het kleurbereik, aangepaste kleuren of veiligheidskleuren.
Met de Xeikon CX300 kunnen zelfklevende etiketten worden geproduceerd voor sterke, groeiende eindmarkten in de voedings-, farmaceutische en andere sectoren. De drogetonertechnologie voldoet aan de eisen wat betreft voedselveiligheid en is voorzien van de onlangs aangekondigde QB-tonertechnologie, waardoor de toner nog beter voorbereid is op nieuwe eisen van wet- en regelgeving.

Uitdagende substraten

Voorbeelden van andere markten die met de Xeikon CX300 ideaal te bedienen zijn, zijn sectoren waar wordt gewerkt met uitdagende substraten, zoals natuurlijke, gestructureerde papiersoorten. Denk bijvoorbeeld aan wijn en sterke drank, ambachtelijk bier, luxevoeding of andere toepassingen. Ook schoonheidsetiketten halen voordeel uit de full-color bedrukkingen van hoge kwaliteit en het perfect dekkende wit in één doorgang. De talrijke eindgebruikstoepassingen maken van de Xeikon CX300 een veelzijdige oplossing die ook kan worden ingezet voor productie van etiketten voor hittetransfer, in-mould labels, natlijmetiketten, wraparoundetiketten en kartonwerk.

Flexibele stazakken

Dankzij het Xeikon fleXflow-proces kan de Xeikon CX300 flexibele stazakken produceren. Daarbij wordt drogetonerprinten gecombineerd met thermische laminering. In nooit eerder mogelijke doorlooptijden levert dat een gelamineerde constructie op met een verhoogde duurzaamheid dankzij het feit dat er geen solventen worden gebruikt tijdens het digitaal drukken of lamineren.