Terug naar overzicht

Print
BPIF engeland drukkerijen corona onderzoek

Nieuw Brits onderzoek onder drukkerijen: herstel duurt lang

De Britse grafimedia branchevereniging British Printing Industries Federation (BPIF) hield opnieuw een enquête onder de zwaar getroffen grafimediabedrijven op het eiland. De ondernemers maken dankbaar gebruik van de steun- en verlofmogelijkheden van de overheid. De drukkers verwachten dat het lang duurt voor de boel weer op normaal niveau is.

  • 12 mei 2020

Al eerder deed de BPIF onderzoek, waarover wij op 14 april publiceerden. De nu gehouden enquête werd door ruim 200 bedrijven ingevuld. De meerderheid, 73%, is tijdens de coronacrisis gedeeltelijk open gebleven en stuurde daarbij een deel van het personeel ‘op verlof’. 12% van de drukkers deed de deur op slot en stuurde al het personeel de door de overheid deels gefinancierde verlofregeling in.

Minder ontslagen dankzij regeling

Het speciaal daarvoor in het leven geroepen Coronavirus Job Retention Scheme (JRS) werd door de meerderheid van de respondenten beschreven als ‘een succes’, meldt het Britse blad Printweek. Uit de enquête bleek dat de JRS het potentieel voor onmiddellijke grootschalige ontslagen had verkleind, maar er worden nog steeds meer dan 600 ontslagen verwacht als de regeling afloopt, wat overeenkomt met ongeveer 4% van de werknemers van de reagerende bedrijven.

De industrie koestert flexibiliteit

‘Bijna driekwart (74%) van de respondenten zou graag zien dat de overheid de verlofcapaciteit uitbreidt, zodat ze tijd hebben om te herstellen en de capaciteit weer op te voeren. Meer dan de helft (55%) van de bedrijven zou graag de mogelijkheid willen hebben om op deze basis vaker personeel tijdelijk op te kunnen roepen,’ aldus de BPIF. 68% zei dat ze het salaris voor ontslagen werknemers niet aanvulden, terwijl 10% dit tot op zekere hoogte doet en 21% zei het aan te vullen tot het normale loonniveau.

Herstel kan 12 maanden duren

Vooruitkijkend naar de  ‘revival’-fase uit de crisis, zei BPIF-topman Charles Jarrold dat de grafische industrie ‘veerkrachtig en innovatief’ is, maar tijd nodig heeft om te herstellen. Bijna een vijfde van de ondervraagde bedrijven verwacht niet dat de vraag voor oktober al herstelt. 13% verwacht niet dat de persbezetting zich voor januari 2021 zal herstellen met zelfs een uitloop tot april 2021. 6% verwacht dat de vraag in juli is hersteld. Een groot deel van de respondenten, 27%, is van mening dat herstel meer dan 12 maanden duurt. Slechts 3% zei dat de vraag niet was veranderd.

Steunregeling moet blijven

‘Ons laatste onderzoek bevestigt het acute belang voor de sector van de steunregelingen wanneer een groot deel van de economie tijdelijk niet kan functioneren. 12% van de respondenten heeft de activiteiten volledig stopgezet, en nog eens 73% vertrouwt op het baanbehoud-schema, hoewel er duidelijke feedback is over de noodzaak van meer flexibiliteit binnen het programma,’ zei Jarrold. ‘De regeling kende aanzienlijke kinderziektes, maar wordt nu effectiever, hoewel we grote bedenkingen hebben bij het aangaan van leningen als ondersteuning, in plaats van subsidies en andere directe verlichting. Tot slot, aangezien de overgrote meerderheid van de bedrijven niet verwacht dat de vraag zich spoedig zal herstellen, moeten steunregelingen blijven bestaan ​​om grootschalige bedrijfsfaillissementen en banenverlies te voorkomen terwijl de economie herstelt. Onze sector is veerkrachtig en innovatief, maar heeft tijd nodig om te herstellen.’

Diepste recessie ooit

Over de toegankelijkheid van de regeling was niet iedereen te spreken. Meer dan de helft (53%) wist nog niet of hun aanvraag was goedgekeurd. Uit gelekte informatie blijkt dat de gefaseerde lockdown-maatregelen zullen gelden tot oktober, inclusief de strikte sociale afstandsregels. Op 7 mei heeft de Bank of England gewaarschuwd dat de pandemie ertoe zal leiden dat de Britse economie de diepste recessie ooit zal doormaken - de sterkste neergang sinds 1706. De economie zal naar verwachting voor het hele jaar met 14% krimpen.