Abonneren  Inloggen

Handelsdrukwerk is rood, verpakkingsdrukwerk groen

12 mei 2020

Drukpersenfabrikant Heidelberg meet iedere week de temperatuur in de wereldwijde drukindustrie. En die laat duidelijk zien dat de koorts als gevolg van de Coronacrisis bij handelsdrukkers hard oploopt, terwijl verpakkingsdrukkers kerngezond zijn.

De situatie in week 12.Het contrast tussen de twee belangrijkste drukwerksoorten is pijnlijk. Wie de kaartjes met de wereldwijde gevolgen van Covid-19 voor handels- en verpakkingsdrukkers naast elkaar zet, ziet de wereld voor handelsdrukkers steeds roder worden (gemeten is de printproductie in een bepaalde periode ten opzichte van de printproductie in dezelfde periode vorig jaar), terwijl die voor verpakkingsdrukkers eigenlijk alleen maar goener wordt. Waarbij rood staat voor een daling en groen voor een toename. In beide gevallen geldt: hoe donkerder de kleur, des te groter het effect. Alleen in de laatst gemeten week (18) zie je de productie bij verpakkingsdrukkers iets minder toenemen, maar blijft hij nog steeds boven het niveau in dezelfde periode vorig jaar.

UitzonderingenDe situatie in week 18

Er zijn twee opvallende uitzonderingen op dit eigenlijk wereldwijd hetzelfde beeld. In India heeft de totale drukwerksector het zwaar: niet alleen bij de handelsdrukkers loopt de productie zwaar achter bij die van vorig jaar, maar ook bij de verpakkingsdrukkers. In China zie je juist het omgekeerde beeld: daar doen beide soorten drukwerk het beter dan vorig jaar. Een verklaring hiervoor geeft Heidelberg niet.

Klik hier voor de stand van zaken twee weken geleden.