Terug naar overzicht

Sign
burocad sign corona printsalons mieke neven

Hoe is het met: Burocad?

Haar vier Printsalons moesten verplicht dicht en haar signonderneming zag de omzet halveren. Mieke Neven, directeur eigenaar van beide Belgische activiteiten schakelde snel, ontwikkelde een eigen ‘Blijf beschermd’-lijn en doet een oproep aan de grote bedrijven: ‘Betaal op tijd!’

  • 7 mei 2020

Net als vele print- en signondernemingen zijn ook Burocad en Printsalon geraakt door de crisis. In België is de lockdown strenger dan in Nederland. Winkels moesten ook dicht. De vier Printsalons worden gerekend tot winkels. De twintig man personeel moest de tijdelijke economische werkloosheid in. De Printsalons bedienen lokaal en leveren print- en signproducten van folders tot en met textiel aan consumenten en lokale ondernemers.

Anti-coronapakket ‘Blijf beschermd’

De impact is aanzienlijk ook voor Neven’s andere onderneming, signbedrijf Burocad. ‘Voor Burocad is de omzetterugval zo’n vijftig procent. Gelukkig weten we dat een beetje te keren met nieuwe producten en diensten die we hebben uitgebracht.’ Burocad ontwikkelde een anti-coronapakket. ‘Wij hebben dat ‘Blijf beschermd’ genoemd en ook via een speciale website zichtbaar en bereikbaar gemaakt. Het assortiment bestaat uit zaken als: een spatmasker, display met dispenser, handgel, plexi beschermwand en vloerstickers.’

Zorgwekkend betalingsgedrag grote ondernemingen

Neven doet ook een oproep. ‘Ik ben actief bij organisaties van werkgevers en van daaruit doe ik deze oproep. Het is heel belangrijk om kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen. Dat die zuurstof blijven krijgen om te ondernemen en te overleven. Er zijn initiatieven vanuit de overheid en dat is super. Ik maak mij zorgen over het gedrag van grotere en zelfs beursgenoteerde ondernemingen. In België wordt daar niet voldoende voor aan de alarmbellen getrokken. Deze bedrijven laten officieel aan hun leveranciers weten dat de bedrijven de komende 90 of 120 dagen geen enkele betaling van de factuur hoeven te verwachten.’

Te verwachten tsunami aan faillissementen extra versneld

‘Dat is niet de manier van omgang met verantwoordelijkheid zoals je dat mag verwachten van grote bedrijven. Ik denk dat wij als kleine mkb-ers ons geëngageerd hebben om de facturen wel netjes te blijven betalen. We kunnen een tsunami van faillissementen tegemoet zien. Het probleem versnelt als dat soort grote bedrijven de betaling aan leveranciers achterhouden. Daar zitten ook veel print- en signbedrijven en reclame-agentschappen bij. Ik vind het niet oké dat grote bedrijven die aan de ene kant mooie winsten rapporteren aan de aandeelhouders, nu aankondigen hun leveranciers veel later te betalen.’

Binnenkort leest u in de papieren PRINTmatters een uitgebreid interview met Mieke Neven, directeur/eigenaar van Burocad en de Printsalons.