Terug naar overzicht

Print
TOGS corona kvgo drukkerij

4000 Euro-regeling geldt niet voor grafimediabedrijven

Begin april stuurde het KVGO een ‘brandbrief’ naar de commissie Economische Zaken en Klimaat (EZK) van de Tweede Kamer. Het verbond schreef daarin dat ook grafimediabedrijven in aanmerking moeten komen voor de zogeheten TOGS-regeling. Helaas.

  • 4 mei 2020

Op de website plaatste de branchevereniging KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) op 29 april een ‘brief van de voorzitter’. In die brief staat een kort stukje over het antwoord dat het verbond blijkbaar ontving naar aanleiding van de ‘brandbrief’. ‘Deze periode van stilte in de drukkerijen kunnen we missen als kiespijn. Ondanks alle hulpmaatregelen blijft het een periode van onzekerheid met maar één vraag; “Hoe lang gaat dit duren?” De afgelopen week was het voor veel leden moeilijk te verkroppen dat sectoren zoals de landbouw en bloemensector ruime compensaties aangeboden kregen en de grafische sector nog steeds achter het net blijft vissen. Ook nu geheel helder is dat de 4000 euro regeling niet gaat gelden voor onze branche. Ondanks bellen, brieven sturen, overleg, uitleg hoe we geraakt zijn, inschakelen commissie economie Tweede Kamer, weer overleg, weer bellen. Het antwoord is en blijft; “Nee”.’

De brandbrief

In de brief legde het Koninklijk Verbond voor Grafische Ondernemingen uit dat veel grafimedia-ondernemingen klein zijn en in aanmerking zouden moeten komen voor de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). In dat geval ontvangen die ondernemers eenmalig 4000 euro. Grafische bedrijven staan nog steeds niet op de lijst van sectoren, die voor die regeling in aanmerking komen. In de brief, ondertekend door KVGO-directeur Bram ter Beek, legt het verbond uit waarom ook de grafimedia branche in aanmerking zou moeten komen en welke zogeheten SBI-codes toegevoegd zouden moeten worden.

Op 10 april publiceerde PRINTmatters al over de ‘brandbrief’. Dat bericht is via deze link terug te vinden, inclusief een link naar de brief zelf.