Inloggen

Durst maakt mondkapjes

22 april 2020

Inkjetprinterfabrikant Durst maakt tegenwoordig mondkapjes in zijn democenter in Brixen (Noord-Italië). Die zijn uiteraard printbaar, maar nog veel belangrijker: zij kennen een filterefficiency van 95%.

Durst kan dit soort mondkapje maken, omdat het bedrijf al vele jaren ervaring heeft met het maken van industriële filtersystemen voor het schoonhouden van de dure printkoppen. De N95-filters die Durst gebruikt, zijn in de inkjetpers bedoeld om microdeeltjes in het inkttoevoersysteem te filteren, om te voorkomen dat prinkoppen verstoppen.

Drie lagen

De Durst-maskers bestaan uit drie lagen: printbaar polyester aan de buitenkant, fleece aan de binnenkant en daartussen een met alcohol te desinfecteren en desnoods vervangbaar filter. Ondanks de hoge filtratie-efficiency kan er prima geademd worden door de filters en zijn ze geschikt om lang te dragen. Toch zegt Durst met klem dat de maskers niet bedoeld zijn voor medisch gebruik. Daarvoor zijn FFP3-maskers nodig, met een filterefficiency van 99,5%.

geprinte mondkapjes van DurstKinderontwerpen

Om kinderen speels met de hele Coronasituatie te laten omgaan, heeft Durst een creatieve wedstrijd opgezet. In de Smart Editor kunnen kinderen hun eigen maskers ontwerpen met tekeningen, teksten, kleuren en foto’s. Uit alle inzendingen trekt Durst er tien, die kosteloos worden geproduceerd voor de winnaars.

Klik hier voor de wedstrijd

Beschikbaarheid

Durst zal de beschermende masters in eerste instantie produceren voor de bedrijven in de eigen groep en voor zusterbedrijf Alupress. Daarna komt de productiecapaciteit e kennis ook beschikbaar voor andere bedrijven. Ook onderzoekt de printerbouwer momenteel de mogelijke distributiekanalen voor eindgebruikers, om op die manier individueel ontwerpbare mondkapjes beschikbaar te maken voor een breed publiek.

Geïnteresseerden kunnen met vragen terecht op protection@durst-group.com