Abonneren  Inloggen

Britse drukkers in overleg voor na Covid-19

17 april 2020

De Engelse grafische organisaties IPIA en BAPC zijn in overleg getreden met het ministerie van Business, Energy and Industry Strategy (BEIS) over de maatregelen die nodig zijn om de grafische industrie overeind te houden na de Coronacrisis.

Samen met vertegenwoordigers van andere branche-organisaties pleitten IPIA en BAPC voor wat zij noemen een glijdend pad naar herstel. Dat betekent dat steunmaatregelen niet acuut worden gestaakt, maar langzaam afgebouwd. Volgens de organisaties had de overheid dar ook wel oren naar.

Aanbevelingen

In het gesprek hebben beide organisaties ook een aantal aanbevelingen gedaan. Zij denken bijvoorbeeld aan een door de overheid gewaarborgde vertraagde terugbetaling van leningen, aan een jaar opschorting van de pensioenpremies voor werkgevers en het compleet afschaffen van BTW op drukwerk en marketingmaterialen gedurende twee jaar. Verder willen zij ook meer flexibiliteit in het programma om banen te behouden, aangezien opdrachten ook niet meteen allemaal terug zullen komen na het opheffen van de Coronamaatregelen.

Verlof beperken

Specifiek gingen IPIA en BAPC in op de situaties rond verloven. Zij willen graag dat vakanties kunnen worden verdeeld over de duur van het steunprogramma, in plaats van dat ze opgenomen worden als een groot blok. In ieder geval zou de minimumperiode voor een aaneengesloten vakantie moeten worden beperkt tot twee weken.

Horeca en winkels

Engeland kent een specifiek steunprogramma voor horeca, winkels en de vrijetijdssector. IPIA en BAPC willen graag dat ook drukkerijen in dit programma kunnen worden opgenomen, mits zij hard kunnen maken dat zij essentieel zijn voor dit soort bedrijven.

The Sourcing Bridge

Tot slot hebben de twee grafische organisaties ook gekeken wat ze zelf kunnen doen om grafische bedrijven te ondersteunen. Zij zien dat leden op diverse manieren proberen kosten te besparen en toch nog wat inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld door helemaal dicht te gaan en werk uit te besteden aan collega’s, door bepaalde afdelingen te sluiten of door op iedere afdeling mensen naar huis te sturen. Dat betekent dat veel bedrijven op zoek zijn naar geschikte partners om hen te helpen door de crisis te komen. Daarvoor hebben IPA en BAPC The Sourcing Bridge opgericht, een team dat grafische bedrijven aan elkaar koppelt op basis van hun behoeften en aanbod.