Terug naar overzicht

Print

Een krant beginnen, ondanks het coronavirus

In Groot Brittannië start een (over)moedig man een wekelijkse lokale krant. The Torbay Weekly is begin april in een eenmalige extra hoge oplage van 65.000 exemplaren gedrukt en verspreid.

  • 16 apr 2020

Terwijl in de VS 1.000 titels moeten bezuinigen en soms zelfs stoppen vanwege de coronacrisis start een Brit een lokale krant. Jim Parker is er van overtuigd dat juist nu behoefte is aan lokaal nieuws. Parker beschrijft de verschijning van nummer 1 als een enorme prestatie. De productie met zijn collega’s moest door het coronavirus en de overheidsmaatregelen onverwacht allemaal vanuit een thuiswerkpositie plaatsvinden.

Een printproduct starten is al een uitdaging

De eerste editie is verspreid in een oplage van 65.000 exemplaren, maar in het vervolg zal de oplage een standaard verspreiding van 20.000 exemplaren kennen. Parker: ‘Om een printproduct in deze markt te starten is al een uitdaging, maar om dat te doen in de grootste crisis in dit land sinds de tweede wereldoorlog was bijzonder.’

Unieke en historische uitgave

‘Deze eerste editie werd daarmee een unieke en historische uitgave, waarbij samengewerkt werd met de lokale overheid om hun cisis-hulp-informatie en andere boodschappen over te brengen. Vandaar die eenmalige extra hoge oplage. Dit geweldige teamwork hier in Torbay en Norwich was hard werken en dat allemaal op afstand. ’

Bekijk hier de site van de nieuwe lokale krant:
https://www.torbayweekly.co.uk/home

Lees hier hoe het coronavirus er in hakt in de krantenwereld in de VS:
https://www.wuv.de/medien/worst_case_szenario_fuer_die_us_zeitungsbranche