Inloggen

Britse grafische industrie ingestort

14 april 2020

Onderzoek in Groot-Brittannië wijst uit dat ook daar de drukwerkhandel is ingestort. Alleen bedrijven in de hoek van verpakkingsdruk draaien goed. Al eerder schreef PRINTmatters over alarmerende berichten vanuit het KVGO en ook bijvoorbeeld de oproep van Rainer Hundsdörfer, de ceo van Heidelberg, en de protectionistische reactie van onze zuiderburen. Maar zoals te verwachten hakt dit virus op de drukwerkindustrie wereldwijd in.

In Groot Brittannië liet de British Printing Industries Federation (BPIF) in de periode van 23 maart tot 6 april onderzoek doen naar de stand van zaken. Het resultaat is droevig. Het effect van het coronavirus en de daarop volgende maatregelen, die leidden tot een blokkering van de economische activiteiten, zorgt voor een enorme omzetterugval. De BPIF verrichtte het onderzoek in samenwerking met Boss, een samenwerkingsverband van bedrijven in de kantoorartikelenhandel.

65% omzetverlies, gemiddeld

Het enige lichtpuntje is het deel van de grafische industrie dat levert aan de verpakkingsindustrie, voor bijvoorbeeld de voedsel en farmaceutische segmenten. Maar de door de overheid opgelegde sluiting van algemene detailhandel, pubs, restaurants, vrijetijdsvoorzieningen heeft een enorme impact gehad op drukkers. Maar liefst 74% van de respondenten meldde een ‘aanzienlijke daling’ van de orderniveaus, gemiddeld 65%. Eén eigenaar vertelde aan de Engelse titel Printweek dat de omzet van zijn bedrijf momenteel op slechts 15% van het normale niveau lag.

Somber

Charles Jarrold, de ceo van BPIF zei dat het rapport de ‘ongekende druk’ weerspiegelt die door de industrie wordt ervaren: ‘Het is somber en weerspiegelt het feit dat de economie is stilgelegd en dat de sectoren die de opdracht hebben gekregen om te sluiten een belangrijk deel uitmaken van het klantenbestand van drukkers.’ Hij voegde eraan toe: ‘Het is erg jammer, want veel mensen keken uit naar een goed jaar en dat kun je nu wel vergeten.’

Zeer bezorgd over het voortbestaan

De enquête omvatte leden en niet-leden die een omzet vertegenwoordigen van £ 3,1 miljard en meer dan 22.000 werknemers. Er waren iets minder dan 600 respondenten. Meer dan een derde - 34% - was ‘zeer bezorgd’ over het voortbestaan ​​van hun eigen bedrijf op korte termijn, terwijl 40% zich eveneens zeer bezorgd maakte over het voortbestaan ​​van bedrijven van klanten in de komende drie maanden. Naast het zekerstellen van de toeleveringsketen waren ook oninbaarheid en betalingsachterstanden grote zorgen.

Verlofregeling

Meer dan een kwart van de bedrijven had al personeel ontslagen, en er worden nog meer ontslagen verwacht. Hoewel dit zou kunnen worden verzacht door een hulpplan: het Coronavirus Job Retention Scheme. ‘Sommige van deze cijfers zullen zijn binnengekomen van mensen die zeer snel reageerden, voordat de Job Retention Scheme kwam,’ legde Jarrold uit. ‘Over het algemeen heeft de regeling voor het behoud van banen een duidelijke impact bij het vermijden van ontslagen en ontslagen. De verlofregeling is op grote schaal toegepast en de overgrote meerderheid van de bedrijven heeft personeel in verlof,’ zei hij. 'Er is een aantal zaken die we graag aangepast zouden willen zien, maar de regering reageerde zeer snel. Een van de gebieden die velen van ons graag zouden zien, is meer flexibiliteit.’ Jarrold zei dat er bezorgdheid is bij grotere bedrijven dat de verlofregeling de consultatieperiodes over ontslagen zou kunnen kruisen. Het BPIF wil ook duidelijkheid over hoe de regeling zal eindigen, en dit zal deel uitmaken van de volgende fase van overleg. ‘De andere zorg is wat er gebeurt als de regeling eindigt. Wordt het een afbouw en hoe werkt het? De kans bestaat dat het de toch te verwachten ontslagen zal vertragen en bij einde van de regeling als een grote golf op ons afkomt.’

Liever niet meer schulden aangaan

Over het algemeen reageerden de respondenten positief op de reeks overheidssteunmaatregelen rond Covid-19. Toegang tot de ondersteuning kreeg echter een negatieve beoordeling en meer dan 40% van de respondenten beschreef het als ‘slecht’ of ‘zeer slecht’. ‘Wat uit het onderzoek blijkt, is dat hoewel de overheid snel acteerde, mensen er geen toegang toe hebben. Ik las een rapport in de FT waarin stond dat er 130.000 aanvragen waren ingediend voor de CBILS-regeling (Coronavirus Business Interruption Loan), maar dat er slechts 1.000 waren goedgekeurd, ' aldus Jarrold. ‘Het MKB vragen om meer schulden aan te gaan, is niet geweldig voor onze sector. In plaats van meer schulden aan te gaan, zouden we die steunregelingen graag zien verbreden.’

Moeite met lonen april

Er zijn ook zorgen dat sommige drukkerijen moeite zullen hebben om de loonsom van april te betalen als ze niet op tijd toegang hebben tot aanvullende financiering. Meer dan driekwart (77%) zei dat ze een zekere mate van noodhulp nodig zouden hebben om de cashflow te behouden, de kosten te dekken en te overleven, en 38% verklaarde dat deze hulp onmiddellijk of binnen een paar weken nodig zou zijn.

Lobby van de branchevereniging

De BPIF zal de bevindingen van de enquête gebruiken bij zijn toekomstige lobby bij de afdeling Business, Energy & Industrial Strategy. Een grote meerderheid (78%) van de drukkers zou graag extra steun zien in de vorm van subsidieondersteuning en verlaging van de bedrijfstarieven, waarbij 77% opriep tot uitstel van betaling van BTW, PAYE en sociale verzekeringen.

Het KVGO deed onderzoek en beoordeelde april 2020 tot rampmaand.
https://printmatters.nl/nieuws/2020/04/08/kvgo-enqute-april-slachtmaand-voor-grafische-sector

Heidelberg ceo Rainer Hundsdörfer riep de Duitse overheid op tot actie.
https://printmatters.nl/nieuws/2020/03/27/dramatische-omzetdaling-bij-duitse-drukkers

In België leidde de coronacrisis tot protectionistisch gedrag.
https://printmatters.nl/nieuws/2020/03/25/belgen-slaan-op-hol-koopt-drukwerk-in-eigen-land