Terug naar overzicht

Print
krant papier drukwerk

Straatkranten hard geraakt

De verkopers van Straatnieuws Den Haag/Rotterdam en Z! De Amsterdamse Straatkrant worden hard geraakt door de coronacrisis. Ondanks alle tegenslagen is het beide redacties toch gelukt om de allernieuwste editie, nummer 5 van dit jaar, uit te brengen. Hiernaast wordt de krant voor het eerst in PDF-vorm aangeboden via de websites van de kranten. De digitale versie kost net als de papieren krant €2,50.

  • 3 apr 2020

Op deze manier, en met donatie-acties, hopen beide straatkranten de gigantische klap enigszins op te kunnen vangen en in de toekomst door te kunnen gaan. ‘We hadden al niet veel reserves. Om de krant bestaansrecht te geven, waren we vorig jaar samen gaan werken met Amsterdam en Utrecht. In Utrecht is de fysieke krant nu niet uitgekomen. Op zo'n klap als deze waren we geen van allen voorbereid. Onze verkopers werken met contant geld, wat we nu helemaal een probleem is,’ aldus Natascha Frensch, hoofdredacteur Straatnieuws Den Haag/Rotterdam.

Interview PRINTmatters

Eind 2019 interviewde PRINTmatters hoofdredacteur Natascha Frensch van Straatnieuws Den Haag/Rotterdam over de toen al pittige situatie waarin de straatkrantsector verkeerde. In de december-editie verscheen een uitgebreid artikel, waarin ook werd ingegaan op de samenwerking met de Amsterdamse krant Z! De Amsterdamse Straatkrant.
https://printmatters.nl/nieuws/2019/12/19/de-verkopers-van-de-straatkrant

Verkooppunten

In Den Haag zijn de afgelopen weken twee verkooppunten gesloten. In Rotterdam kunnen verkopers nog wel op de normale manier aan kranten komen. Om ervoor te zorgen dat Straatnieuws er toch kan zijn voor verkopers in Den Haag, kunnen de verkopers ze sinds kort telefonisch bestellen en ophalen, waarbij groepsvorming wordt vermeden.

Op gepaste afstand houden lukt heel aardig

In Amsterdam loopt alles nog als vanouds, maar zijn de coronamaatregelen ook duidelijk merkbaar. ‘Onze distributriepunten zijn open maar het is een hele toer om iedereen op gepaste afstand te houden, maar het lukt toch heel aardig,’ aldus Hans van Dalfsen, hoofdredacteur van de Amsterdamse straatkrant Z!.

Wanhopige verkopers

De belangrijkste zorg van de dak- en thuisloze verkopers is natuurlijk nog steeds onderdak vinden. En houden…  Frensch: ‘Ik krijg wanhopige verkopers aan de telefoon die bang zijn dat ze hun huur niet kunnen betalen. Eén van hen was in pure paniek, omdat hij niet kan eten als hij de krant niet kan verkopen. Het is heel schrijnend. We doen alles wat we kunnen, maar onze middelen worden steeds beperkter. We hopen op zoveel mogelijk donaties, zodat we onze verkopers kunnen helpen.’

In de hoek waar de klappen vallen

Van Dalfsen: ‘De dak- en thuislozen zitten altijd in de hoek waar de klappen vallen, dat blijkt in de coronacrisis niet anders te zijn. Omdat ze wel wat gewend zijn, hoor ik geen geklaag maar een heleboel werklust. Helaas zijn onze mogelijkheden beperkt. Aan de roep om contactloos betalen kunnen we nog niet voldoen.’

Voor het eerst ongedateerde uitgave

De huidige editie van de straatkranten is voor het eerst ongedateerd en kan daardoor ook langer mee dan de gebruikelijke drie weken. Het streven is om na zes weken weer als vanouds verder te gaan en een nieuwe editie uit te brengen.

Bestellen digitale versie

De 'digitale versie' van de nieuwste editie van Straatnieuws Den Haag/Rotterdam is te bestellen via een e-mail naar redactie@haagsstraatnieuws.nl, als het bedrag van 2,50 euro is overgemaakt op rekeningnummer NL90INGB0007544612 t.n.v. Stichting Haags Straatnieuws.

Ga voor het bestellen van de digitale editie van Z! of het overmaken van een donatie naar de website: z-krant.nl.