Terug naar overzicht

Verpakken

Coronatoeslag op inkt

Inktfabrikanten Siegwerk en Flint laten weten met onmiddellijke ingang een toeslag te rekenen op alcohol bevattende inkten en lakken voor verpakkings- en etikettendruk. Ook de verkrijgbaarheid van sommige producten kan een probleem worden. De reden is de gestegen vraag naar alcohol als gevolg van de Coronacrisis.

  • 3 apr 2020

‘Voor bepaalde grondstoffen, zoals alcohol, zijn er als gevolgen merkbaar van de Coronacrisis in de vorm van prijs en beschikbaarheid’, schrijft Siegwerk. ‘Dit wordt veroorzaakt door de gestegen behoefte aan producten met desinfecterende eigenschappen en potentiële beperkende en verdelingsmaatregelen vanuit overheden. De vraag naar dit soort producten, met name ethanol, blijft het aanbod ervan overstijgen, wat wereldwijd heeft geleid tot beperkte beschikbaarheid. Bovendien, als gevolg van fabriekssluiting in China en India, verstoringen in de logistiek en vele andere geïsoleerde leveringsverstoringen, is Siegwerk niet altijd in staat prijsverhogingen te vermijden zonder een vergroot risico op verstoringen van leveringen.’

Alternatieven accepteren

Flint Group Packaging Inks Europe noemt in zijn persbericht in grote lijnen dezelfde redenen voor de prijsverhoging, maar voegt daar nog aan toe dat de groep te maken heeft met ziekte en absenties op alle productielocaties, waardoor standaardisatie van productielijnen noodzakelijk is. ‘Dit kan betekenen dat klanten in sommige gevallen alternatieve producten zullen moeten accepteren om de continuïteit van levering te garanderen.’