Abonneren  Inloggen

Antalis in Japanse handen

2 april 2020

Op 31 maart werd bekend dat de aandelen van het Franse Antalis overgaan naar het Japanse Kokusai Pulp & Paper (KPP). Driekwart van de aandelen was in handen van Sequana, de moedermaatschappij van papierfabrikant Arjowiggins en papiergroothandel Antalis, dat vorig jaar failliet ging.

KPP neemt ook de aandelen over van Bpifrance, ongeveer 8,5 procent, en de rest van de aandelen blijven in handen van andere investeerders, meldden internationale bladen zoals Printweek begin deze week. KPP heeft een notitie op de Tokyo Stock Exchange en zet met deze overname voet op Europese grond. De grootste aandeelhoudersgroepen van KPP, OJI Holdings en Nippon Paper, werden eerst zelf nog genoemd als overnamekandidaten. KPP heeft aangekondigd dat het de strategie is om door te groeien via overnames. Kokusai nam vorig jaar nog de voormalige Paperlinx handel, nu Spicers genoemd, in Australië over.

Antalis Nederland

De vestiging van Antalis in Nederland verwoordde het in een perbericht als volgt: 'Er is een belangrijke stap genomen in het zoeken naar een nieuwe aandeelhoudersstructuur van Antalis. Door het tekenen van een bindende put-optie-overeenkomst door Kokusai Pulp and Paper (KPP) voor de aankoop van alle aandelen die in handen zijn van Sequana (Antalis’ belangrijkste aandeelhouder), een aandelen koopovereenkomst voor de aandelen van Bpifrance Participations, evenals een herstructureringsovereenkomst met Antalis en de kredietverstrekkers van haar bestaande gesyndiceerde kredietfaciliteit. Na afronding van de aangekondigde transacties zal Kokusai Pulp and Paper een openbaar bod in contanten doen op alle resterende aandelen van Antalis.'

Ceo Hervé Poncin

Hervé Poncin, ceo Antalis, zegt: 'Ik ben zeer verheugd om, samen met het hele managementteam, KPP te verwelkomen als onze potentiële nieuwe hoofdaandeelhouder. Na de voltooiing van de transactie zou Antalis deel gaan uitmaken van de wereldleider in de distributie van Papier, Verpakking en Visuele Communicatie met een gecombineerde omzet van €5,3 miljard in vier continenten - Azië, Europa, Australië en Latijns-Amerika - en zou het profiteren van de nodige stabiliteit, zowel vanuit zakelijk als financieel oogpunt. Hoewel we allemaal de voortdurende uitdaging hebben om de huidige crisis (COVID 19) te beheersen, opent dit positieve en opwindende nieuws een nieuw hoofdstuk voor Antalis en stelt het ons in staat om sterker voorwaarts te gaan en om onze doelstellingen te bereiken.'

Sequana, de moedermaatschappij van papierfabrikant Arjowiggins en papiergroothandel Antalis, ging in mei 2019 failliet.
https://printmatters.nl/nieuws/2019/05/17/sequana-failliet